Nieuwe burgemeester Rheden moet sociaal zijn, goed kunnen luisteren en durven kiezen

Foto: rheden.nieuws.nl

GEMEENTE RHEDEN – Begin volgend jaar krijgt de gemeente een nieuwe burgemeester, inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties willen vooral een sociaal persoon, die empatisch en onafhankelijk is.

Verder moet hij of zij goed luisteren naar vragen uit de samenleving en besluiten durven nemen. Dit blijkt uit een enquête, waarin bijna 800 Rhedenaren hun mening gaven.

Enquête

Petra van Wingerden-Boers maakte onlangs bekend dat zij met ingang van 1 januari 2018 haar taak neerlegt als burgemeester van de gemeente Rheden. De gemeenteraad gaat daarom op zoek naar een nieuwe burgemeester. De raad vroeg inwoners wat zij van hem of haar verwachten. Veel mensen vinden het belangrijk dat de nieuwe burgemeester ervaring heeft opgedaan als burgemeester, wethouder of in een andere politieke/bestuurlijke functie.

Vooral goed functioneren

Daarnaast ziet een grote groep mensen graag dat de nieuwe burgemeester ervaring heeft opgedaan bij een maatschappelijke organisatie. Wat verder opvalt, is dat mensen ceremoniële taken zoals het vieren van jubilea en activiteiten van inwoners geen zeer belangrijke taak van de burgemeester vinden. Ze willen vooral iemand die ervoor zorgt dat het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie goed functioneert.

Profielschets

Alle Rhedenaren konden gedurende 3 weken de enquête digitaal invullen of uit de Regiobode knippen en opsturen. Slechts een handjevol mensen jonger dan 25 gaf hun mening, meer dan de helft van de reacties kwam van 55 plussers. De gemeenteraad stelt een profielschets op waarin onder andere aandacht is voor de wensen uit de enquête. In deze profielschets, een soort vacaturetekst, geeft de gemeenteraad aan wat voor type burgemeester de gemeente zoekt.

Meer informatie

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen