GEMEENTE RHEDEN - Als het aan de gemeenteraad ligt wordt dat de heer Carol F. van Eert uit Beuningen de nieuwe burgemeester van gemeente Rheden.
De heer Carol van Eert is 55 jaar, getrouwd en vader van drie kinderen en woont in Beuningen. Sinds 2012 is hij burgemeester van de gemeente Beuningen. Eerder vervulde hij onder meer de functie van secretaris-directeur van de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Hij is lid van de PvdA.
‘Het is voor mij een grote eer dat de gemeenteraad van Rheden vandaag heeft besloten dat ik hun volgende burgemeester zal zijn. In vervolg op het burgemeesterschap van de gemeente Beuningen, verheug ik me op deze nieuwe uitdaging. Ik ken de gemeente Rheden al een klein beetje en heb er veel zin in om met het gemeentebestuur, de inwoners, bedrijven en instellingen aan de slag te gaan. Het nieuwe jaar 2018 zal voor mij en mijn vrouw een nieuwe fase in ons leven inluiden, waar we ongelooflijk veel zin in hebben’.
Met deze aanbeveling door de gemeenteraad is de procedure tot benoeming van de nieuwe burgemeester nog niet afgerond. Op grond van de aanbeveling van de raad zal de Minister een voordracht doen waarna de benoeming bij Koninklijk Besluit zal volgen. De heer Van Eert wordt naar verwachting als burgemeester van de gemeente Rheden geïnstalleerd tijdens de buitengewone raadsvergadering op 11 januari 2018.
Clemens Cornielje voerde gesprekken met een aantal sollicitanten. Daarna besprak hij alle sollicitanten met de vertrouwenscommissie. In gezamenlijk overleg is een selectie van de sollicitanten vastgesteld waarmee de vertrouwenscommissie de procedure vervolgde.
De vertrouwenscommissie heeft een advies gegeven aan de gemeenteraad. De gemeenteraad stelde vervolgens de aanbeveling voor een nieuwe burgemeester vast. De aanbeveling gaat, vergezeld met een advies van de commissaris van de Koning, aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangeboden. Als de Koning en de minister het Koninklijk Besluit hebben ondertekend is de kandidaat officieel benoemd tot burgemeester. De commissaris van de Koning beëdigt de nieuwe burgemeester, waarna deze officieel in functie is.
Onder de kandidaten bevonden zich 9 (oud/waarnemend)burgemeesters, 15 (oud)wethouders en 3 (oud)volksvertegenwoordigers (Europees parlement, rijk, provincie, gemeente). De overige 5 sollicitanten zijn afkomstig uit diverse disciplines, zoals het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs of de sector dienstverlening. De leeftijd van de sollicitanten varieert van 30 tot 63 jaar, onder hen bevonden zich 8 vrouwelijke kandidaten. De verdeling naar hun politieke oriëntatie is: VVD (8), CDA (7), PVDA (7), D66 (5), GroenLinks (3), ChristenUnie (1) en overige partijen (1).
De gemeenteraad vroeg u mee te denken over de profielschets van de nieuwe burgemeester van Rheden. Bijna 800 Rhedenaren gaven hun mening.
“Onze nieuwe burgemeester moet sociaal zijn, goed kunnen luisteren en durven kiezen...”
Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties willen vooral een sociaal persoon, die empatisch en onafhankelijk is. Verder moet hij of zij goed luisteren naar vragen uit de samenleving en besluiten durven nemen. Dit blijkt uit de enquête.
De raad vroeg inwoners wat zij van hem of haar verwachten. Veel mensen vinden het belangrijk dat de nieuwe burgemeester ervaring heeft opgedaan als burgemeester, wethouder of in een andere politieke/bestuurlijke functie. Daarnaast ziet een grote groep mensen graag dat de nieuwe burgemeester ervaring heeft opgedaan bij een maatschappelijke organisatie. Wat verder opvalt, is dat mensen ceremoniële taken zoals het vieren van jubilea en activiteiten van inwoners geen zeer belangrijke taak van de burgemeester vinden. Ze willen vooral iemand die ervoor zorgt dat het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie goed functioneert. De gemeenteraad stelt een profielschets op waarin onder andere aandacht is voor de wensen uit de enquête.
Samenstelling
Een groot deel van de inhoud van de procedure is geheim. De geheimhouding is om te waarborgen dat alle kandidaten dezelfde kansen krijgen en om hun privacy te beschermen. Dat geldt natuurlijk ook in andere ‘gewone’ sollicitatieprocedures. Niemand vindt het leuk als zijn sollicitatie onverwacht uitlekt. Omdat een burgemeestersvacature vaak door de pers gevolgd wordt, is hiervoor de geheimhouding in de wet vastgelegd.