Richtlijnen van de podiumvoorziening gemeente Rheden vastgesteld

Foto: Sjaak Zeilmaker

GEMEENTE RHEDEN – Dinsdagavond 30 januari heeft de gemeenteraad van Rheden de richtlijnen van de podiumvoorziening vastgesteld. De podiumvoorziening maakt het voor RhederArt, Filmhuis Dieren en culturele amateurgezelschappen uit de gemeente mogelijk om gebruik te maken van een professioneel podium tegen een gereduceerd tarief.

De gemeenteraad heeft de uitgangspunten vastgesteld zodat de podiumvoorziening uitgevoerd kan worden.

Nu de uitgangspunten zijn vastgesteld, kan het college van B&W afspraken maken met de podia hoe en wanneer de voorziening uitgevoerd gaat worden. De gemeente verwacht eind maart de uitvoering te kunnen presenteren met de voorwaarden waaronder een organisatie aanspraak kan maken op een subsidie om tegen gereduceerd tarief op een professioneel podium te staan.

Wat is een podiumvoorziening

De gemeenteraad heeft geld beschikbaar gesteld om de zaalhuur van een professioneel podium te kunnen betalen voor RhederArt, Filmhuis Dieren en amateurgezelschappen uit de gemeente. Voor deze organisaties is de zaalhuur vaak te hoog om hun voorstellingen op een professioneel podium uit te voeren. Met de podiumvoorziening kunnen de kaartjes voor de professionele programmering van RhederArt en Filmhuis Dieren betaalbaar blijven voor de gasten. Voor de amateurgezelschappen biedt de podiumvoorziening een unieke kans om tegen een beperkte bijdrage gebruik te maken van een professioneel podium.

Binnen de gemeente zijn er drie professionele podia: K13, Studio26 en Schouwburgzaal Theothorne. Deze drie podia kennen als kernfunctie het houden van voorstellingen voor publiek en de benodigde techniek, zoals licht en geluid, is standaard aanwezig.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Rhedelijk Cultureel

Aanspraak maken op podiumvoorziening

De gemeenteraad heeft vastgesteld dat de podiumvoorziening er is voor amateurgezelschappen in de gemeente Rheden en voor RhederArt en Filmhuis Dieren (Professionele programmering). RhederArt organiseert per jaar 15 voorstellingen en Filmhuis Dieren kan met de subsidiebijdrage 70 filmvoorstellingen organiseren. Deze voorstellingen zullen naar verwachting plaatsvinden in Schouwburgzaal Theothorne. Amateurgezelschappen kunnen zelf de keuze maken in welke zaal zij hun voorstellingen willen organiseren, K13, Studio26 of schouwburgzaal Theothorne.

Wethouder Cultuur Marc Budel:

“Ik ben blij voor al onze inwoners dat zij voor een betaalbaar bedrag kunnen genieten van een film, een toneel of musicalvoorstelling. Leden van amateurgezelschappen of maatschappelijke organisaties hebben de kans dankzij deze voorziening om ook zelf op het podium te staan.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden