Beter leren lezen, schrijven en rekenen in de in de Week van de Alfabetisering

Foto: Bibliotheek Veluwezoom

In de gemeente Rheden zijn in de Week van de Alfabetisering verschillende activiteiten om inwoners de kans te geven beter te leren lezen, schrijven en rekenen.

4.000 laaggeletterden in gemeente Rheden

Nederland telt 2,5 miljoen laaggeletterden en ongeveer 4.000 daarvan wonen in de gemeente Rheden. Gewone dingen als pinnen, WhatsAppen, een sollicitatiebrief schrijven of een boodschappenlijstje maken, is dan erg lastig. Daarom organiseert Stichting Lezen en Schrijven van 9 tot en met 15 september de Week van de Alfabetisering om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Onder de noemer DURF! zet de Stichting zich tijdens deze week in voor een positieve leercultuur en een leven lang ontwikkelen. Het doel is laaggeletterdheid te verminderen door zo veel mogelijk mensen te bereiken om het probleem bespreekbaar te maken.

Activiteiten in de gemeente Rheden

  • In het Filmhuis in Dieren is op dinsdagavond 10 september om 20.00 uur de film ‘The reader’ te zien voor slechts 3 euro. Ook is er een kraam van het Taalhuis aanwezig voor taaladvies.
  • Op woensdag 11 september bakt de Koekbakbar van 10.00 tot 12.00 uur letterkoekjes bij de Dekamarkt aan de Zwarteweg in Rheden. Inwoners kunnen meehelpen met bakken. Wethouder Ronald Haverkamp bakt tussen 11.00 en 12.00 uur een letterkoekje mee. Taalvrijwilligers en professionals geven taaladvies aan inwoners. De Bakbar is een regionale actie en reist in deze week van Westervoort, naar Duiven, Westervoort, Rheden, Arnhem, Zevenaar, Renkum, Overbetuwe en ten slotte Lingewaard.
  • Op donderdag 12 september is er een inloopspreekuur bij het Taalpunt in de bibliotheek in Dieren. Dit inloopspreekuur is er elke week. Het Taalpunt helpt inwoners die beter willen worden in lezen, schrijven of rekenen.

Stichting Lezen & Schrijven

Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid. Mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Voor het vijftiende jaar op rij organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. Deze stichting vindt dat iedereen in Nederland moet kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer. In de Week van de Alfabetisering organiseren honderden gemeenten, instellingen, bedrijven, docenten en vrijwilligers veel activiteiten op het gebied van taal, zoals taalwandelingen, schrijfwedstrijden, voorleesmiddagen en boekenruilmarkten.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden