Gemeente krijgt provinciale hulp bij bestrijding Japanse duizendknoop

Foto: Pixabay

LAAG-SOEREN – De gemeente Rheden gaat verder met de bestrijding op gemeentelijk grondgebied van de Japanse duizendknoop en start 16 september op de Priesnitzlaan in Laag-Soeren. De bestrijding van de duizendknoop bestaat uit het zeven van de grond.

Vanuit de provincie Gelderland is een subsidie afgegeven om de Japanse duizendknoop op gemeentelijk grondgebied en in de natuurgebieden aan te pakken. Op een aantal locaties gaat de gemeente dit najaar de grond zeven. De rest van de locaties volgt in 2020.

Zeven van de grond

In 2017 is de gemeente Rheden gestart met een proef om de grond waar de duizendknoop gevonden is, te zeven. De proef bleek een succes en inmiddels is er nu 3500m2 schoon van Japanse duizendknoop. Dit is pas een klein deel van de 80.000m2 waar de Japanse duizendknoop is gevonden.

Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een snelle groeier en verdringt alle andere planten en struiken. De wortels zijn sterk en kunnen schade veroorzaken aan wegen, woningen en andere bouwwerken. De plant verspreidt zich via grondtransporten en onzorgvuldig handelen. Uit een stukje stengel kan al snel een nieuwe plant groeien die binnen enkele jaren uitgroeit tot een plek van tientallen meters.

Marc Budel, wethouder Natuur & Openbare ruimte:

“Bij het beheer van de openbare ruimte hebben we veel last van zogenoemde ‘invasieve exoten’, planten die van buiten Nederland komen. Ik ben blij met de provinciale subsidie die ons sterkt in de bestrijding van deze plant. Alleen door samenwerking hebben we een kans van slagen.”

Bestrijding Japanse duizendknoop

Groeit er Japanse duizendknoop in uw tuin? Verwijder deze dan meteen. Liefst met wortel en al. Door dit regelmatig te doen, raakt de plant uitgeput. Het afval moet in de grijze container. Ieder klein scheutje van de plant in de groene container kan ergens anders, na compostering, een nieuw plantje worden. De gemeente wil graag weten waar de Japanse duizendknoop staat en heeft inmiddels al veel locaties in beeld. Kijk voor meer informatie en de locaties op: www.rheden.nl/Inwoners/Meldingen_overlast_werkzaamheden/Bestrijding_Japanse_duizendknoop. Voor vragen mail dan naar [email protected]. Bellen kan ook via (026) 49 76 911.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden