Smartphone standaard in Kindpakket Rheden

Foto: Mashable

RHEDEN – Dit schooljaar startte de gemeente Rheden in samenwerking met Stichting Leergeld een pilot waarbij brugklassers een smartphone aan kunnen vragen. Een smartphone maakt het regelen van schoolzaken en contact met klasgenoten makkelijker. Op basis van een positieve evaluatie besloot het college de regeling standaard op te nemen in het Kindpakket.

De gemeente Rheden wil dat ieder kind mee kan doen aan leuke en belangrijke dingen zoals sporten bij een sportclub, op muziekles of mee op schoolreisje. De kosten hiervoor zijn niet voor elke ouder eenvoudig op te brengen. Daarom is er het Kindpakket.

Uit eerder onderzoek van het NIBUD bleek dat inwoners geholpen worden door het pakket, maar dat een tweeoudergezin met twee oudere kinderen alsnog vaak financieel niet rondkomt.
Het Kindpakket is voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar en bestaat uit een vergoeding voor schrijfspullen, gymkleding en ouderbijdrage, een vergoeding voor schoolreis, fiets, laptop of smartphone, een kledingpas voor winterkleding en deelname aan sport- en cultuuractiviteiten via de Gelrepas.

Pilot verstrekken smartphone

Bij het opstellen van beleid betrekt de gemeente zoveel mogelijk haar inwoners. De pilot van het verstrekken van een smartphone aan brugklassers was één van de adviezen van Rhedense jongeren. Middelbare scholen en leerlingen communiceren steeds meer via e-mail en apps zoals Magister. Met een smartphone kunnen leerlingen de informatie altijd en overal raadplegen.

Evaluatie onder kinderen en ouders

Dit schooljaar gaf Stichting Leergeld zo’n 60 smartphones uit. De gemeente Rheden vroeg kinderen en ouders of zij vinden dat deze voorziening bijdraagt aan het daadwerkelijk beter mee kunnen doen. Uit de evaluatie bleek dat zij vinden dat kinderen met de smartphone schoolzaken beter kunnen regelen en contact met onder andere klasgenoten makkelijker kunnen onderhouden. Ongeveer de helft van de kinderen gebruikt daarbij een prepaid kaart, de andere helft heeft gekozen voor een eenvoudig abonnement. Vanwege de goede ervaringen bij zowel kinderen als hun ouders is dus besloten de smartphone op te nemen in het Kindpakket.

Aanvragen Kindpakket

Veel mensen hebben te maken met een lager inkomen als gevolg van het Coronavirus. Daarom is het goed om eens te bekijken of het Kindpakket hierin extra ondersteuning kan bieden. Op www.rheden.nl/kindpakket is alle informatie over de verschillende onderdelen van het Kindpakket en de daarbij horende aanvraagformulieren te vinden.

Kinderen die in het nieuwe schooljaar in aanmerking denken te komen voor een smartphone kunnen zich per 1 juni melden bij Stichting Leergeld. Gemeente Rheden heeft met Stichting Leergeld afgesproken dat zij vervolgens samen met de jongere de aanvraag bespreekt en ook bekijkt of, en op welke wijze, dan nog bijvoorbeeld ‘ondersteuning’ voor een beltegoed nodig is.

Wethouder Gea Hofstede:

“Met het Kindpakket willen we gelijke kansen voor alle kinderen bereiken. Voor jongeren, waarvoor dit meedoen niet vanzelfsprekend is, maken we meedoen op deze manier mogelijk. Een goede start in het leven begint met een goede start op school. Een smartphone is tegenwoordig noodzakelijk om op een goede manier mee te kunnen doen op school. Door de smartphone standaard op te nemen in ons Kindpakket willen we dit mogelijk maken.”

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden