Pech, praatpaal weg

Foto: Gerd Jan Dorland

LANDELIJK- Vanaf 1 juli 2017 zijn de praatpalen verleden tijd. De praatpalen langs de snelwegen worden buiten bedrijf gesteld en vervolgens verwijderd. De Minister van Infrastructuur en milieu heeft dit, in overleg met de ANWB, besloten.

Reden

De meeste weggebruikers gebruiken tegenwoordig hun mobiele telefoon als ze met pech langs de weg staan. De praatpaal werd steeds minder gebruikt voor pechmeldingen.

Neem vanaf 1 juli altijd een opgeladen telefoon mee

Door het verdwijnen van de praatpalen betekent dat het altijd bij u hebben van een opgeladen telefoon in de auto handig is om bij pech hulp in te kunnen roepen, zo bent u niet afhankelijk van medeweggebruikers. Ook een powerbank of auto-oplader wordt aangeraden om standaard in de auto te hebben liggen.

Zorg daarnaast dat u het nummer van de ANWB Alarmcentrale 088 269 28 88 in uw telefoon hebt opgeslagen of download de gratis Wegenwacht app, daarmee kunt u met één druk op de knop met de ANWB in contact komen en weten zij ook precies weten waar u staat.

Denk aan uw veiligheid bij pech langs de weg

  • Zet uw auto altijd zo ver mogelijk rechts van de weg of vluchtstrook, liefst met 2 wielen in de berm
  • Draai de wielen naar rechts (daarmee wordt voorkomen dat bij een aanrijding de auto de weg op vliegt)
  • Zet de alarmlichten aan en plaats een gevarendriehoek
  • Blijf niet in de auto zitten, laat alle inzittenden aan de rechterzijde uitstappen
  • Blijf achter de vangrail of in de berm wachten op de hulpdienst
  • Steek nooit de snelweg over, dat is levensgevaarlijk!

Tip: standaard noodpakketje achterin de auto

Zorg voor wat eten en drinken, een deken, een regenjas, en veiligheidshesjes in de auto.

De eerste praalpaal werd in 1960 geplaatst in Nederland. Op 30 juni 2017 wordt begonnen met het verwijderen van de 3300 praatpalen.

Hoewel uit onderzoek blijkt dat de praatpaal (eigendom van Rijkswaterstaat) minder vaak gebruikt wordt door mobiele telefoon zijn niet alle weggebruikers positief over de verwijdering. Lees hieronder enkele reacties op de Facebookpagina van de ANWB:

  1. Niet iedereen heeft een mobiele telefoon (bij zich), waar bijkomt dat het nummer van de ANWB er dan nog in moet staan ook, accu’s leeg gaan, beltegoed op kan zijn.. waarom die palen weghalen? Die blijven nodig.
  2. Het is gemiddeld niet zo dat er wel iemand stopt om te vragen of je hulp nodig hebt..
    Je accu zal maar helemaal op zijn van je auto mooi klaar mee haha en denk niet dat iedereen een externe oplader mee zou nemen, daarbij komt ook nog eens die kunnen ook naar bepaalde tijd leeg lopen.. conclusie -> je hebt pech en de hulp is ver te zoeken.
  3. En wat denken jullie van toeristen uit het buitenland? Die hebben ook niet allemaal een mobiel en/of bereik in Nederland. Niet echt gastvrij op deze manier. Geld is een slechte raadgever.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen