Buurtbemiddeling in gemeente Rheden en Rozendaal

Foto: rheden.nieuws.nl

RHEDEN/ROZENDAAL – Ergernis over een geluid, kinderen, huisdieren, een barbecue of een verkeerd geparkeerde auto? Het stelt eigenlijk niets voor maar soms lopen dit soort ergernissen toch uit de hand.

Wat voor de ene buur gewoon is, is voor een andere buur storend. Sommige buren zijn zelfs niet meer ‘on speaking terms’. De stap naar de rijdende rechter is voor velen één brug te ver. Maar aankloppen bij Buurtbemiddeling kan een geslaagde route zijn.

Buurtbewoner Jan is vrijwilliger bij Buurtbemiddeling. Het project werd in 2011 opgestart en is een succes. De gemeente Rheden, Rozendaal en Doesburg krijgen op jaarbasis rond de 100 verzoeken voor bemiddeling. De buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers. Ze zijn neutraal, geven geen oordeel en hebben geheimhoudingsplicht.

‘De onmacht en het verdriet maakten indruk’

Zijn eerste casus was bij een wat oudere vrouw die al jaren in hetzelfde huis woonde. Na verloop van tijd kreeg ze nieuwe buren. ”Dat ging eerst goed. Maar na een tijdje was er geluidsoverlast. Daardoor ontstond er naast onenigheid ook wantrouwen tussen de buren.

Ik besefte hoe makkelijk communicatie kan misgaan. Helaas wilde de buurman niet praten zodat het niet tot een gesprek kwam”. De bemiddelaar gaat altijd samen met een andere vrijwilliger op afspraak langs bij de melder van het burenincident om vervolgens aan te bellen bij de buren om zijn/haar verhaal te horen.

“Als je bij de buurman binnen bent, hoor je een soms een ander verhaal. Dat heeft alles te maken met de eigen beleving”.

Als beide partijen met elkaar in gesprek willen, vindt dit plaats op een neutrale locatie. De bemiddelaars begeleiden het gesprek maar reiken niet de oplossing aan. Dat doen de buren zelf. “Het is van belang mensen naar elkaar te laten luisteren.”, gaat Jan verder met zijn verhaal. “Want als je gestrest bent, is dat lastig. En dat is ook een deel van onze rol”.

Ik ben benieuwd naar Jan zijn motivatie om dit vrijwilligerswerk te doen. “Het is een uitdaging om een sfeer te creëren waarbij mensen zich veilig voelen om te praten”, lacht Jan. “En ik leer er veel van.”

Wil je zelf bemiddelaar worden?

In het najaar starten we weer met de basistraining. Bijdragen aan de leefbaarheid in Rheden, Rozendaal en Doesburg? Vind je het leuk om meer te weten te komen over communicatie, kun je goed luisteren, heb je een neutrale en onpartijdige houding en vind je het interessant om de gecertificeerde training te volgen?

Neem contact op:

T 026 312 78 05/ 06 27 83 84 71
Buurtbemiddeling Rheden, Rozendaal en Doesburg
[email protected]
W www.buurtbemiddelingrijnstad.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden