Met het loslaten van tientallen tropische vlinders is Burgers’ Mangrove open

REGIO – Met het loslaten van tientallen tropische vlinders hebben directeur Alex van Hooff en Omar Figueroa, Minister of State van Landbouw, Visserij, Bosbouw, Milieu en Duurzame Ontwikkeling van Belize, woensdagmiddag 12 juli Burgers’ Mangrove officieel geopend.

Burgers’ Mangrove is de grootste overdekte mangrove ter wereld met een oppervlakte van 3000 vierkante meter. Hier leven zeekoeien, vlinders, wenkkrabben, vogels en vissen. De zeekoeien hebben maar liefst 1 miljoen liter water tot hun beschikking. Het verrassende landschap van Burgers’ Mangrove strekt zich uit onder een koepelvormige constructie, waarvan het hoogste punt zich 16 meter boven de grond bevindt.

Burgers' Mangrove

Mangrove

De Mangrove in Burgers’ Zoo is gebaseerd op de mangrovebossen van het Midden-Amerikaanse land Belize. Mangroves worden weleens de kraamkamer van de oceaan genoemd, omdat veel vissoorten in de mangrove het levenslicht zien, die later op volwassen leeftijd naar de oceaan trekken. Helaas verdwijnen er wereldwijd grote stukken mangrove. Dit terwijl mangroves een essentiële functie voor de natuur hebben. Burgers’ Zoo in om dit kwetsbare natuurgebied te beschermen. Daarom beschermen we al ruim 28 jaar een natuurgebied in Belize ter grootte van 235 vierkante kilometer.

Zeekoeien

Tijdens de tocht door de Mangrove daalt de bezoeker af totdat hij plotseling oog in oog staat met zeekoeien dankzij een omvangrijke panoramaruit van 12 x 1,8 meter. De zeekoeien zijn hiervoor verhuisd van de Bush naar de Mangrove, waar ze nog meer ruimte hebben. Zeekoeien zijn gemoedelijke en rustige dieren. Ze dobberen in het water en voeden zich met waterplanten. Ze eten zowel drijvende planten aan het wateroppervlak als ook zeegras en wortels van waterplanten op de bodem.

Burgers' Mangrove

Degenkrabben

De degenkrabben bewonen een zoutwaterbassin in de nieuwe Mangrove. Ze delen hun verblijf met de wenkkrabben. Terwijl de wenkkrabben meer op het slijkvlak grenzend aan dit bassin leven, prefereren de degenkrabben het watergedeelte. Degenkrabben kun je met recht ‘levende fossielen’ noemen! Deze diergroep is qua uiterlijk al zo’n 400 miljoen jaar nauwelijks veranderd. De vier soorten degenkrabben die er op aarde zijn behoren tot een oeroude diergroep die weinig nauwe familie heeft in het dierenrijk.

Wekkrabben

Als het eb wordt, komt de moddervlakte tot leven! Overal schieten wenkkrabben uit hun veilige holletjes tevoorschijn om voedsel te verzamelen of met hun imposante scharen indruk te maken op vrouwtjes en rivalen. Wenkkrabben worden in relatief weinig dierentuinen gehouden.

Burgers' Mangrove

Vlinders

Na Deep Ocean Monsters in 2016 presenteert Burgers’ Zoo deze zomervakantie de Mangrove Musical! In de musical beleven Zoë en Silos een spannend avontuur, waarin het leven in de mangrove op kleurrijke en educatieve wijze centraal staat. In een half uur durend visueel spektakel word je meegenomen naar de mangrovebossen van Belize, waar de leukste, spannendste en grappigste wezens leven, zoals de Caribische zeekoe en de meest kleurrijke vlinders. Deze adembenemende musical voor jong en oud is van 8 juli tot en met 27 augustus 2017 te zien en is bij de entreeprijs inbegrepen!

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

(Bron: Burgers’ Zoo)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden