Pas op voor lood uit de bodem

Foto: rhodes via Foter.com CC BY-SA

REGIO – Op verschillende plekken in de provincie Gelderland zit lood in de bodem. Lood in de bodem kan een risico zijn voor de gezondheid. In gemeente Rheden is dat het geval in de oude dorpskernen van Velp, De Steeg, Ellecom en Dieren.Kind speelt buiten met schep

Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor lood. De Gelderse GGD-en en gemeenten hebben daarom een folder uitgebracht met tips om mogelijke risico’s te voorkomen en beperken.

Lood nog in bodem

Activiteiten in het verleden hebben geleid tot bodemverontreinigingen. Dit geldt vooral voor vooroorlogse wijken en dorpskernen. Ook in de bodem van voormalige industriegebieden kan nog lood zitten. Veel verontreinigingen zijn al opgeruimd.

Door het verbod op lood in benzine en het vervangen van loden drinkwaterleidingen, krijgen mensen tegenwoordig al veel minder lood binnen dan vroeger. Maar mensen kunnen nog wel lood binnen krijgen door contact met bodem waar lood in zit.

Jonge kinderen

Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor lood. De gezondheidstips moeten eraan bijdragen dat kinderen zo min mogelijk risico lopen. Jonge kinderen steken vingers en voorwerpen in hun mond. Als kinderen spelen op een bodem die verontreinigd is met lood krijgen ze zo lood binnen.

Met een paar eenvoudige maatregelen zorgen ouders er voor dat kinderen zo min mogelijk in contact komen met lood.

Op plekken waar (mogelijk) lood in de bodem zit is het raadzaam om:

  • kinderen hun handen te laten wassen na het buitenspelen
  • de bodem te bedekken met bijvoorbeeld (kunst)gras of planten
  • te kiezen voor een zandbak met schoon zand.

Groenten uit eigen tuin

Ook door het eten van groenten uit eigen tuin, kunt u lood binnen krijgen. Was zelfgekweekte groenten of fruit zorgvuldig af voor consumptie. Of kweek ze in bakken met schone grond (potgrond of tuinaarde).

Informatie over de bodemkwaliteit van een perceel kunt u opvragen via het Bodemloket Rheden: [email protected]. Zij kunnen antwoord geven op de volgende vragen:

  • Is er eerder bodemonderzoek uitgevoerd op het perceel?
  • Zijn er in het verleden activiteiten geweest die mogelijk de bodem hebben vervuild?
  • Ligt er een (ondergrondse) tank of heeft die er ooit gelegen?

Folder

De Gelderse GGD-en gemeenten maakte gezamenlijk een folder om ouders te informeren. Deze is verkrijgbaar op gemeentehuizen, GGD-kantoren en bij huisartsen en huisartsenpraktijken. De informatie is ook op de meeste websites van de GGD-en en gemeenten te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen