32 sollicitanten doen een gooi naar de functie van burgemeester Rheden

Foto: Peter de Waard, rheden.nieuws.nl

GEMEENTE RHEDEN – Zoals u inmiddels allemaal zal weten gaat burgemeester Petra van Wingerden stoppen als burgemeester van de gemeente Rheden. In Juni heeft de gemeenteraad een profielschets voor een nieuwe burgemeester opgesteld en konden belangstellenden tot 11 augustus solliciteren.

Provincie Gelderland heeft vandaag onderstaande bericht naar de media gestuurd:

Voor de burgemeestersvacature in de gemeente Rheden hebben zich 32 sollicitanten gemeld bij Clemens Cornielje, de commissaris van de Koning in de provincie Gelderland.

Onder de kandidaten bevinden zich 9 (oud/waarnemend)burgemeesters, 15 (oud)wethouders, 3 (oud)volksvertegenwoordigers (Europees parlement, rijk, provincie, gemeente). De overige 5 sollicitanten zijn afkomstig uit diverse disciplines, zoals het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs of de sector dienstverlening. De leeftijd van de sollicitanten varieert van 30 tot 63 jaar, onder hen bevinden zich 8 vrouwelijke kandidaten.

De verdeling naar politieke oriëntatie is als volgt:

Politieke partij  
VVD 8
PVDA 7
CDA 7
D66 5
GroenLinks 3
ChristenUnie 1
Overig 1

 

Procedure

In de aankomende weken zal de Gelderse commissaris van de Koning gesprekken voeren met een aantal sollicitanten. Vervolgens bespreekt hij alle sollicitanten met de door de gemeenteraad van Rheden ingestelde vertrouwenscommissie. In gezamenlijk overleg wordt een selectie van de sollicitanten vastgesteld waarmee de vertrouwenscommissie de procedure vervolgt. De vertrouwenscommissie geeft een advies aan de gemeenteraad.

Aanbeveling naar Binnenlandse Zaken

De gemeenteraad stelt vervolgens de aanbeveling voor een nieuwe burgemeester vast. De aanbeveling wordt, vergezeld met een advies van de commissaris van de Koning, aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangeboden. Als de Koning en de minister het Koninklijk Besluit hebben ondertekend is de kandidaat officieel benoemd tot burgemeester. De commissaris van de Koning zal de nieuwe burgemeester beëdigen, waarna de burgemeester officieel in functie is.

De aanbeveling voor een nieuwe burgemeester zal naar verwachting in november in de gemeenteraad van Rheden worden vastgesteld. De beëdiging zal medio januari plaatsvinden. De commissaris van de Koning treedt in deze procedure op als rijksheer.

Lees ook:

burgemeester

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen