Interview met burgemeester Petra van Wingerden

Foto: rheden.nieuws.nl

GEMEENTE RHEDEN – Burgemeester Petra van Wingerden heeft op 14 maart aangegeven te stoppen als burgemeester van gemeente Rheden per 1 januari 2018. Eind 2014 hield columniste Lous een interview met burgemeester Petra van Wingerden. Dit interview willen wij graag nogmaals aan u tonen, zodat duidelijk is wat Petra van Wingerden allemaal doet en heeft gedaan voor gemeente Rheden.

Als inwoner van de Gemeente Rheden moet u haar kennen. Een opening hier, een toespraak daar, je komt haar altijd tegen. Uit haar toespraken blijkt, dat ze zichzelf goed heeft voorbereid. Ze vertelt uitgebreid en enthousiast over het onderwerp.

En als het officiële gedeelte voorbij is, mengt ze zich tussen de aanwezigen. Ze neemt de tijd om met iedereen een vriendelijk woord te wisselen. Door haar oprechte interesse is ze zeer geliefd en willen de inwoners van de Gemeente Rheden haar nog lang niet missen als burgemeester.

Een burgemeester is het hoofd van een gemeente. Samen met anderen bestuurt de burgemeester de gemeente en zorgt hij/zij ervoor dat alles binnen de gemeente goed verloopt.

 

Petra van WingerdenHet gemeentehuis aan de Hoofdstraat 3 in De Steeg

Petra van Wingerden-Boers

Petra van Wingerden-Boers is burgemeester van de gemeente Rheden. Zestig jaar geleden is ze geboren in Dordrecht. Ze is al 40 jaar gelukkig met haar man. Samen hebben ze een zoon. De burgemeester houdt van koken, bridgen en lezen – het liefst Engelse literatuur.

Carrière

Ik heb Engels gestudeerd in Tilburg”, vertelt Petra van Wingerden. “Vervolgens heb ik 21 jaar lang als docent Engels in het middelbaar beroepsonderwijs gewerkt. Ik heb er altijd van genoten, het is prachtig werk.” In die tijd was ze ook politiek actief. “Ik was geïnteresseerd, werd actief en groeide door”, legt de burgemeester uit. “In 1994 werd ik wethouder in Borsele. Een fulltime baan. Vervolgens werd ik burgemeester van Groenlo”.

Burgemeester gemeente Rheden

Sinds 2004 is Petra van Wingerden burgemeester van Rheden. “Mijn zittingstermijn in Groenlo zat er op. Ik zocht naar een nieuwe uitdaging. Die heb ik gevonden in Rheden. De gemeente heeft meer inwoners, zat bestuurlijk goed in elkaar, heeft zeven zeer verschillende dorpen en een groot natuurgebied. De ligging aan de IJssel is bijzonder. Mijn man en ik wilden hier graag wonen”, aldus de burgemeester. Ze solliciteerde voor de functie en werd gekozen uit 30 sollicitanten. Van Wingerden: “Ik begreep waarom het er zoveel waren, want het is een prachtige gemeente!

Ambtsketen

Sinds 1857 dragen burgemeesters een ambtsketen. Dat is een zware, zilveren ketting waar een penning of medaille aan hangt. Daarop staat aan de ene kant de naam of het wapen van de gemeente en aan de andere kant het wapen van Nederland. De burgemeester draagt de ambtsketen alleen bij officiële gelegenheden.

Burgemeester Petra van Wingerden

Burgemeester Petra van Wingerden-Boers foto: © Oranjevereniging Dieren

Veelzijdig

Een burgemeester heeft een veelzijdige baan. Petra van Wingerden vertelt: “Inwoners kennen mij natuurlijk van de bloemetjes en het doorknippen van linten. Dat is het zichtbare deel van mijn werk. Daarnaast ben ik bestuurder met een inhoudelijke portefeuille: gemeentelijke dienstverlening, evenementen, openbare orde en veiligheid. Bovendien zit ik wekelijks het college van burgemeester en wethouders voor en ben ik voorzitter van de gemeenteraad.”

Meeste tijd

Een burgemeester steekt de meeste tijd in het voorzitterschap van de gemeenteraad en het college. De gemeenteraad bestaat uit gekozen volksvertegenwoordigers binnen de gemeente. Dit orgaan controleert het dagelijks bestuur van de gemeente. Dit dagelijks bestuur heet het college van burgemeester en wethouders (B&W). Het college van B&W gaat over het geld van de gemeente. Het maakt een begroting, waar in komt te staan hoe het geld wordt verdeeld in het komende jaar. Bij vergaderingen heeft de burgemeester de leiding.

Boegbeeld

De burgemeester is het boegbeeld van de gemeente en vertegenwoordigt de gemeente binnen en buiten het gemeentehuis. “Als burgemeester heb je met veel verschillende mensen te maken. De combinatie van contacten met inwoners en besturen, maakt deze baan voor mij zo aantrekkelijk”, vertelt Petra van Wingerden.

50 tot 60 uur

Een burgemeester heeft het druk, heel druk. Petra van WIngerden: “Ik ben gemiddeld 50 tot 60 uur per week aan het werk. Dat doe ik al 16 jaar lang.” Wie denkt dat de burgemeester op zondag een vrije dag heeft, heeft het mis. “Op zondag bereid ik mij voor op de komende werkweek. Ik heb geen idee wanneer ik dat anders zou moeten doen. De dikke vergaderstukken kan ik doordeweeks niet ’s avonds laat nog eens gaan lezen, dus moet dat allemaal in het weekend.

Achter elke succesvolle vrouw, staat een sterke man

We kunnen wel concluderen dat burgemeester Petra van Wingerden-Boers een echte carrièrevrouw is. “Het is moeilijk geweest om mijn werk te combineren met een gezin. Mijn man en ik hebben de taken in huis zo verdeeld, dat het voor ons allebei prettig is. Maar mijn man doet thuis het meest. Toen onze zoon nog bij ons woonde, zorgde mijn man ervoor dat hij voor hem thuis was.

Een vrouw een vrouw, een woord een woord

Dat de burgemeester zoveel werkt, vindt ze niet erg. “Het is werk wat je doet voor zoveel mensen, daar moet je hart in zitten”, zegt ze. En dat zit het bij haar, overduidelijk. Zelfs op vakantie kan ze het niet laten om dagelijks haar mail te checken. “Als ik mijzelf als burgemeester moet omschrijven dan zou ik zeggen: betrokken, goed voorbereid en streng maar rechtvaardig. Ik ben nieuwsgierig en wil graag veel weten. En bovenal zou ik zeggen een vrouw een vrouw, een woord een woord.

Burgemeester Petra van Wingerden

© Foto archief rheden.nieuws.nl

Crisis situatie

Burgemeester ben je altijd. Als er in de gemeente een calamiteit gebeurt word ik gebeld door brandweer of politie, ook ’s nachts. Denk maar aan een grote brand of een illegaal feest. Ik roep dan de hulpdiensten en ambtenaren bijeen. Samen bespreken wij de situatie en komen in actie.

Professionaliteit

Natuurlijk grijpt een nare gebeurtenis in de gemeente mij aan, maar ik kan mijn eigen gevoel goed uitschakelen. Ik handel als burgemeester, dat hoort bij professionaliteit. Na afloop zoek ik een klankbord. Mijn man is arts en begrijpt mij daarom heel goed. Maar ik praat niet over alles, dat hoort ook bij mijn functie. Daarnaast ben ik actief deelnemer aan intervisie met collega-bestuurders. Dat vind ik heel belangrijk. Het houdt je scherp.

Waardevolle bezoeken

Gelukkig zijn het vaak leuke bezoeken die de burgemeester aflegt. “Het contact met de mensen vind ik het mooist aan mijn werk, waarmee ik niet wil zeggen dat ik de bestuurlijke kant niet leuk vind. In principe vind ik ieder bezoek heel waardevol”, zegt Petra van Wingerden. Bij huwelijksjubilea vanaf 60 jaar komt de burgemeester iedere vijf jaar op bezoek als het echtpaar dat op prijs stelt. Bij jarigen komt de burgemeester vanaf 100 jaar. “Deze bezoeken zijn altijd heel leuk. Vooral de verhalen over vroeger vind ik mooi. Het raakt mij echt als de oudere generatie vertelt over de oorlog en de wederopbouw van Nederland.”

Koninklijke onderscheiding

Als iemand een Koninklijke onderscheiding krijgt, kan ik echt genieten. Het is heel bijzonder dat ik die maatschappelijke waardering mag overbrengen”, zegt de burgemeester. Een Koninklijke onderscheiding is een symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. “Er gaat een hele procedure aan vooraf. Ik vraag de onderscheidingen aan en dat doe ik heel goed voorbereid en onderbouwd. Het duurt een halfjaar voor de onderscheiding er dan is. Het is heel leuk dat de mensen die een onderscheiding krijgen allemaal hetzelfde reageren. Ze zijn heel trots en zeggen: 1. zoveel heb ik niet gedaan en 2. ik vind het zelf ook zo leuk om te doen.

Opbouwende kritiek

Het contact tussen de burgemeester en de inwoners is erg goed. Maar als je altijd onder de mensen bent dan kan het niet anders dan dat er ook weleens kritiek is over u als persoon of over uw werk. “Dat klopt”, beaamt de burgemeester. “Als kritiek opbouwend is, vind ik het prima. Ik hoop wel dat de mensen het rechtstreeks tegen mij zeggen. Dan kan ik er ook het meeste mee. Over het algemeen zeggen de mensen het wel als ze het ergens niet mee eens zijn.

Een trotse burgemeester

De burgemeester is trots op de inwoners van de gemeente Rheden. “Er zijn heel veel mooie initiatieven. Die initiatieven zijn er, omdat inwoners echt iets willen en kunnen doen voor hun buurt. Dat is mooi, want ze weten heel goed wat er voor hun buurt nodig is. Denk ook aan de adoptie van prullenbakken en het onderhouden van plantsoenen. Ik waardeer de betrokkenheid van mensen in de samenleving enorm.

Burgemeester Petra van Wingerden

© Foto Peter de Waard/ rheden.nieuws.nl

Ik buurt mee!

Een van die initiatieven is ‘ik buurt mee!’. Samen met bewoners en betrokken organisaties werkt de gemeente aan een prettige buurt. De inzet van de bewoners zelf is daarbij van groot belang, want zij maken de buurt. “Het is goed dat mensen elkaar leren kennen en aandacht besteden aan elkaar. Dat is heel belangrijk”, legt Petra van Wingerden uit. “De filosofie achter ‘ik buurt mee!’ vind ik heel goed. Samen kun je het realiseren. Niet alleen de gemeente, ook niet alleen de inwoners, maar wel samen.

Ambtsperiode

Een burgemeester wordt benoemd voor een ambtsperiode van zes jaar. Na afloop van die termijn is de burgemeester weer voor zes jaar herbenoembaar. Burgemeester Petra van Wingerden – Boers is in 2010 al een keer herbenoemd. In 2016 loopt haar tweede ambtsperiode af. Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd kan een burgemeester zijn of haar ontslag indienen. “Of ik dan met pensioen wil? Echt niet!”, zegt de burgemeester. “Ik heb daar nog nooit over nagedacht. Ik heb het hier ontzettend goed naar mijn zin en ik hoop een derde ambtsperiode in te gaan.” Laten we hopen dat Petra van Wingerden – Boers nog lang – in goede gezondheid -de burgemeester van de gemeente Rheden kan zijn, want wij kunnen en willen haar nog lang niet missen.

Informatie

Burgemeester en wethouders houden regelmatig een spreekuur. U kunt dan zonder afspraak binnenlopen in het gemeentehuis. Op de site van de gemeente kun je zien wanneer de spreekuren zijn.

Het gemeentehuis is gevestigd aan de Hoofdstraat 3 in De Steeg en telefonisch te bereiken op 026-4976911. De site van de gemeente Rheden is: www.rheden.nl

Lous

Dossier: Lous
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen