Joepie de poepie! Pilot met wasbare luiers succesvol afgerond!

Foto:

GEMEENTE RHEDEN – De pilot met ‘wasbare luiers’ is woensdag 30 augustus met succes afgerond. De deelnemers hebben de afgelopen 2,5 maand de wasbare luiers uitgeprobeerd.

Wasbare luiers bieden een kans op kostenbesparing, vermindering van afval en zorgen ervoor dat kinderen gemiddeld vroeger zindelijk zijn. Gebaseerd op deze succesvolle pilot oriënteert de gemeente zich nu op manieren om het gebruik van wasbare luiers verder te stimuleren.

Het doel van de pilot was om onze inwoners kennis te laten maken met wasbare luiers. Voor de pilot hadden zich 15 gezinnen aangemeld die vervolgens een proefpakket en een consult kregen.

Ervaring deelnemers

Kostenbesparing, vermindering van afval en gebruiksvriendelijk werden als het meest positief ervaren door de deelnemers. Helemaal ‘vlekkeloos’ is het gebruik voor de meeste deelnemers echter niet geweest. Aan het begin hadden veel deelnemers last van ‘lekkages’, welke in de meeste gevallen minder werden/verdwenen naarmate de luiers vaker gewassen waren. Het meer moeten wassen (gemiddeld 2 tot 3 keer per week) werd in het begin als lastig ervaren, maar veel deelnemers vonden daar later meer routine in. Tenslotte paste de luiers, hoewel deze verstelbaar zijn, niet even goed om elke baby/kind. De gemeente heeft hiervan geleerd. Het aanbieden van verschillende merken wasbare luiers is nodig om het vinden van de juiste pasvorm te bevorderen. De meeste deelnemers hebben besloten het wasbare luierpakket van de gemeente over te nemen en door te gaan met het gebruik hiervan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen