Contactmiddag KBO/PCOB “De geschiedenis van Jonkheer Jules Brantsen”

Foto: De Boecop

VELP – Dinsdag 14 november is er weer een contactmiddag van de KBO/PCOB in de Elleboog van Nieuw Schoonoord om 14.30 uur. Deze middag staat het verhaal over het circus Boecop uit de Steeg centraal.

Het is de geschiedenis van Jonkheer Jules Brantsen. Deze adellijke inwoner bouwde meer dan een eeuw geleden in de Steeg een wonderlijk houten gebouw op de plek waar nu de kerk staat. Hier kwamen meer dan zevenhonderd mensen per voorstelling zijn paardenkunstjes bewonderen.

De verandering rond 1900 in de positie van de adel, het opkomende toerisme aan de Veluwezoom en een merkwaardig nationalistisch sentiment kwamen kort maar hevig samen in dit experiment, van de avontuurlijke jonkheer later baron Jules Brantsen. Na dit experiment vertrok Brantsen uit het dorp, begon een reizend circus en vond de dood in concentratiekamp Buchenwald. Merkwaardig genoeg raakte deze bijzondere geschiedenis in de vergetelheid.

Het complete verhaal van de zoektocht naar het verdwenen circus wordt in een mix van een sprookjesachtige vertelling en historische lezing door kunstenaar Gerrit van Middelkoop tot leven gewekt.

En bent u nieuwsgierig naar het verband tussen Koningin Wilhelmina, Winston Churchil, Mata Hari en Jules Brantsen kom dan 14 november naar de contactmiddag van de KBO/PCOB.

Gasten zijn welkom, dus neem gerust iemand mee!

Leden gratis, gasten €5,– inclusief koffie of thee.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden