Samen aan de slag in Velp Oud Zuid

Foto: overhandiging Wijkschouw

VELP – De Velpse leden van Huurders Vereniging Rheden (HVR), Wijkplatform Velp Zuid en andere bewoners hebben met ondersteuning van en Radar Uitvoering en in nauwe samenwerking met de gemeente Rheden een wijkschouw in Velp Oud Zuid gehouden.

Zij hebben in beeld gebracht wat er in Velp Oud Zuid verbeterd kan worden.

De wijkschouw is een eerste aanzet tot ‘buren voor buren’-achtige netwerken. De resultaten van deze wijkschouw werden door de voorzitter Wim Jongejan van de HVR aan wethouder Ronald Haverkamp aangeboden.

Uit de wijkschouw blijkt dat bewoners zich zorgen maken over:

  • De verwaarloosde tuintjes en de slecht verzorgde achterpaden. Zij ervaren dat als een verpaupering van hun wijk.
  • Van de losliggende stoeptegels en een slecht wegdek dat in verschillende straten is gesignaleerd, hebben met name minder mobiele bewoners last.
  • In de bebouwde kom wordt regelmatig te hard gereden. Bewoners zien dat als een groot gevaar voor spelende kinderen.
  • Ook vinden zij dat mensen elkaar bijna niet meer kennen en dat ze daarom ook minder voor elkaar doen. Het is een probleem dat ook Vivare onderkent.

Het is opvallend dat er weinig opmerkingen waren over hondenpoep, te volle afvalbakken en het straatmeubilair. ( dat kan in de winter veranderen)

Samen mogelijk maken

De gemeente Rheden en Vivare kunnen niet alle gesignaleerde problemen oplossen. Het is een uitdaging voor de bewoners om samen naar oplossingen te zoeken en de handen uit de mouwen te steken.

Zo heeft een buurt laatst een opruimactie georganiseerd waarbij bewoners samen grofvuil opruimden. Een andere buurt gaat samen met de kinderen en de politie op een ludieke wijze te hard rijdende bewoners aanspreken.

De bewoners van de Titus Brandsmastraat hebben met de gastheer van de gemeente Rheden en de klantenconsulenten van Vivare overlegd. Zij wilden graag een breder trottoir. Alle bewoners hebben 60 centimeter van hun tuin afgestaan en zo hun wens gerealiseerd.

Buren-voor-buren netwerken

De wijkschouw is een eerste stap op weg naar een ‘buren-voor-buren’-netwerk. Velp Oud-Zuid is onderverdeeld in 13 buurten. In deze buurten zijn buurtcontactpersonen die zich willen inzetten voor hun eigen buurt. Zo willen zij meer bewoners werven die iets willen betekenen voor hun buurt. Ook gaan zij regelmatig overleggen over de manier waarop problemen opgelost kunnen worden. Zodat hun buurten leuk, sociaal en veilig zijn.

Foto: Walter Van Vliet Radar Uitvoering, Ronald Haverkamp wethouder, Wim Jongejan HVR

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen