Vrijwilligerswerk voor Action Boys FC in Kitase te Ghana

Foto:

VELP – Eind december gaat de Velpse Anneke Puttiger met haar zoons, Paul (13 jaar) en Just (11 jaar), naar Ghana om vrijwilligerswerk in Kitase te verrichten. Kitase is een dorpje met een paar duizend inwoners zo’n 40 km ten noorden van Accra in Ghana.

Dit doen zij in samenwerking met de ontwikkelingsorganisatie CO Foundation. In de afgelopen 15 jaar heeft de CO Foundation – Creating Opportunities – projecten opgezet in Nigeria en Ghana die organisatorische en financiële ondersteuning geven op het gebied van gezondheidszorg, armoedebestrijding en jeugdwelzijn.

http://co-foundation.org/

Anneke:

“De meeste gezinnen in deze regio zijn straatarm. Veel vaders en moeders zijn al jaren in Accra op zoek naar werk, hun kinderen veelal achterlatend bij opa of oma of een ver familielid.”

“Voor de jeugd is er, als ze al naar school gaan, weinig tot niets te doen. De term ‘naschoolse opvang’ moet hier in Ghana nog worden uitgevonden.”

“Gelukkig is er een betrokken coach die voor de jongens en meisjes dagelijks voetbaltraining organiseert. De CO Foundation heeft zich verbonden aan Action Boys FC om te proberen met ondersteuning en begeleiding deze jongeren in Kitase een betere kans te geven op een menswaardig bestaan.”

Kitase Action Boys FC

Kitase Action Boys FC

Momenteel zijn er 5 teams met in totaal zo’n 100 voetballers in de leeftijd tussen de 8 en 24 jaar. Het talent is weergaloos, de inzet keihard en de omstandigheden bedroevend. Schoenen en ballen ontbreken veelal. Een deel van de jongeren gaat niet naar school en geregeld komen jongens op de training met zichtbare ondervoedingsverschijnselen.

De afgelopen maanden is het gezin druk geweest met het inzamelen van materiaal voor de voetbalclub, zoals gebruikte goede voetbalschoenen, voetballen, keepershandschoenen, trainingsmateriaal en kleding. Zij zullen deze spullen meenemen als ze op 23 december naar Ghana vliegen.

Kitase Action Boys FC

Anneke:

“Voor Paul en Just zal dit een zeer leerzaam avontuur worden, waarbij ze de ervaringen die ze opdoen de rest van hun leven met zich mee zullen dragen. Voetbal is de grootste hobby van beiden, dus de bestemming kan voor hen ook niet beter! Zij zullen meetrainen met de jongens van Action Boys en misschien kunnen zij de jongsten training geven.”

Eerste Hulp

Als ze in Kitase zijn, wil Anneke zich als verpleegkundige richten op het geven van Eerste Hulp cursussen aan de coaches en trainers van de voetbalclub.

Voorbeeld watertoren in Kitase

Inzameling voor de bouw van een watertoren

Voordat het gezin vertrekt willen ze zich ook nog graag inzetten om een bedrag in te zamelen. Met dit bedrag willen Anneke en haar zoons het mogelijk maken, in samenwerking met de CO-foundation een watertoren te bouwen. De bouw zal door de lokale bevolking gedaan worden en zal uiteindelijk resulteren in het zo ontzettend belangrijke stromend water dat in deze omgeving zeer schaars is, iets dat bij ons zo vanzelfsprekend is.

Anneke, Paul en Just nodigen u uit hiervoor een gift te doen, elk bedrag is welkom! Het doel is om €1500,– in te zamelen.

Stromend water

U kunt uw donatie storten op:

NL95 INGB 0004584761 tnv A.J.B. Puttiger onder vermelding van “Watertoren Ghana”. Uw donatie komt volledig ten goede aan de bouw van de watertoren.

Namens de jongens en meisjes van Action Boys FC van Kitase en de CO Foundation willen Anneke Puttiger & Paul en Just van Engeland u alvast hartelijk bedanken!

Hoe het zo ver kwam:

Van jongs af aan heeft Anneke al de droom om te gaan helpen in een ontwikkelingsland. Na haar eindstage op de HBO-V in de Verenigde Staten in een indianenreservaat werd dit gevoel alleen maar aangewakkerd. Vrij snel na de HBO-V is Anneke Gezondheidswetenschappen gaan studeren en na die studie heeft ze drie kinderen gekregen.

Er zijn allerlei grote organisaties die reizen naar ontwikkelingslanden aanbieden voor gezinnen en uiteindelijk is Anneke bij de CO foundation terecht gekomen. Via hen heeft ze contact gezocht met Bart van der Grinten.

Bart woont met zijn gezin in Kitase en hij en zijn vrouw hebben daar al allerlei prachtige projecten opgezet en begeleid. Door dit contact krijgt het gezin nu de mogelijkheid om af te reizen naar Kitase, zodat zij in drie weken tijd, zoveel mogelijk kunnen betekenen voor de lokale bevolking.

Anneke:

“Dat laatste is ook een van mijn drijfveren, dat alles waar we ons voor in zetten, ook echt ten goede komt aan de lokale bevolking en dat het duurzame projecten zijn.” 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen