Ruim 50 Nederlandse boerenbedrijven ontvangen buitenlandse logees, zo ook in Velp

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Ruim 50 Nederlandse boerenbedrijven ontvangen op 8 december buitenlandse logees, de Melkveehouderij van Wilco Nieuwenhuis uit Velp is één van deze boerenbedrijven.

Ruim 100 binnen en buitenlandse personeelsleden van Agriterra trekken in teams van twee of drie mensen, het land in voor een nachtje logeren bij de boer. Zo is dit ook het geval bij de melkveehouderij van Wilco Nieuwenhuis te Velp. Hij gaat met de adviseurs van Agriterra in gesprek en probeert ze te vertellen over de manier waarop hij een melkveehouderij zo goed mogelijk economisch en efficiënt kan runnen.

De bedrijfsadviseurs bij Wilco Nieuwenhuis waren Lei Chen uit China en Alex Danissen uit Nederland. Lei Chen is een adviseur die actief is in zuidwestelijk gelegen provincies in China. Alex Danissen is de laatste twee jaar actief op het hoofdkantoor van Agriterra te Arnhem, daarvoor was hij jaren actief als adviseur in diverse Afrikaanse landen.

Lei Chen is gestart als adviseur van Agriterra in één provincie in het zuidwesten van China, door diverse landbouworganisaties te adviseren op economisch gebied en efficiënt werken, heeft hij al veel bereikt. Door ‘boeren’ te organiseren, kennis te (laten) delen en coöperaties op te laten zetten is er een duidelijke verbetering zichtbaar en wordt de welvaart beter. Er is besloten om nu ook in de naastgelegen provincies te starten.

Het doel van deze bezoeken is om kennis over te brengen aan de binnen en buitenlandse adviseurs van Agriterra. Met deze unieke adviseur-tot-adviseur aanpak en het delen van kennis, versterkt Agriterra organisaties in andere culturen en zorgt voor economische ontwikkeling van de land- en tuinbouw en veeteelt in deze landen. Des te meer ‘boeren’ zich samen organiseren, coöperaties vormen des te sterker worden zij, hebben meer inspraak en staan er niet meer alleen voor.

Mocht het nodig zijn dat er meer informatie nodig is in het buitenland dan kan het zijn dat een adviseur of bij Agriterra aangesloten ‘boer’ gaat kijken in het desbetreffende land om nog meer kennis over te brengen. Er wordt dan gekeken hoe lokale boeren en organisaties met de daar aanwezige middelen nog efficiënter kunnen gaan werken.

Nederland staat in de wereld zeer hoog aangeschreven als het gaat om de bedrijfsvoering van Veeteelt-, Land- en Tuinbouwbedrijven. Hierdoor worden veelvuldig Nederlandse adviseurs van Agriterra gevraagd mee te denken over vraagstukken op dit gebied in het buitenland.

De duo’s bestaan uit medewerkers afkomstig uit Nederland, Spanje, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Tijdens de logeerpartij gaan de medewerkers van Agriterra in gesprek met de boeren en tuinders in Nederland en wordt meegeholpen met alle voorkomende werkzaamheden op het bedrijf.

Vanaf zaterdag 9 december zullen alle adviseurs zich verzamelen in een congrescentrum op de Veluwe waar de komende week verder van gedachten gewisseld gaat worden en nog meer kennis overgebracht zal worden zodat de buitenlandse adviseurs van Agriterra de organisaties in hun eigen land nog beter kunnen helpen.

Ieder duo of trio is actief zijn op Social Media (#Agriterra20years) en daarnaast worden opnames gemaakt voor een compilatiefilmpje met beelden van meer dan vijftig verschillende boerderijen, verspreid over heel Nederland.

Agriterra 20 jaar

Over Agriterra
Agriterra is een organisatie die is opgericht in 1997 door LTO, NCR, NAJK en de plattelandsvrouwenorganisaties. Zij levert bedrijfsadvies aan boerenorganisaties en coöperaties in opkomende markten. Dit vindt plaats door inzet van kennis en expertise vanuit de Nederlandse agrarische sector. Agriterra draagt hiermee bij aan de opbouw van een sterke, gezonde en professionele agrarische sector in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Agriterra is trots op de resultaten van haar werk en op de bijdrage daaraan door de Nederlandse agrarische sector. Daarom wil ze haar lustrum vieren samen met Nederlandse boeren en tuinders in alle provincies, van Groningen tot Limburg en van Zeeland tot Drenthe. Tijdens de logeerpartij en zal zeker ook gesproken worden over heden en toekomst van de land- en tuinbouw in Nederland en wereldwijd en hoe Agriterra hierop kan anticiperen.

Agriterra maakt met gepaste trots al 20 jaar deel uit van de Nederlandse land- en tuinbouw en de hele wereld mag dat weten!

Kijk voor meer informatie ook op: https://www.agriterra.nl

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen