Rheden eet smakelijk in een Bystrò!

Foto: Foter.com

COLUMN – U zult denken: ‘Bystrò!’, stel je niet aan het is gewoon bistro. Een concept uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Een eenvoudig restaurant waar je van houten borden op groezelige tafels voor niet al te veel geld een lekker maaltijd kon krijgen.

Een maaltijd met voor-, hoofd- en nagerecht met wijn in een aardenwerken karaf dat werd uitgeschonken in een dik glas zonder voetje.

Dat klopt allemaal. De bistro en zijn broertjes de brasserie en rotisserie maken een wederopstanding door. Niet meer met vet eten, maar gezond en gevarieerd, wel laag drempelig en vooral verrassend, al is het maar door een steeds wisselende kaart. De gerechten hebben meestal iets vertrouwds met een onverwachte draai door bijvoorbeeld de combinatie aan ingrediënten. In al onze dorpen treft u dit succesvolle restaurant type. Puck Kerkhoven geeft in dit artikel een mooie beschrijving van het fenomeen.

Puck Kerkhoven geeft een overzicht van de bistroklassiekers:

Voorgerecht:

Uiensoep, Wijngaardslakken, Kikkerbilletjes, Salade warme geitenkaas en spekjes, Paté de Campagne, Rillette (smeuige spread van vlees en vet)

Hoofdgerecht:

Vispotje, Boeuf Bourguignon (runderstoof met rode wijn), Entrecote of steak met frites, Poule au pot (kip in het pannetje), Tripes a la mode de Caen (gestoofde pens), Confit de canard (gekonfijte eendenpoot)

Nagerecht:

Tarte tatin (omgekeerd gebakken appeltaart), Crêpes (flensjes), Kaasplank

“Bystrò!” Komt uit het Russisch en betekent “vlug” of “snel”. De Kozakken zouden dit geroepen hebben tegen het Parijse personeel in de restaurants in 1815 toen zij Napoleon hadden verslagen en daarna delen van Frankrijk bezetten. Franse soldaten aten in Rusland in goedkope restaurants waar zij met medeneming van eigen bestek op houten tafels op een stuk papier goedkope maaltijd gebruikten. Terug in Frankrijk gebruikten zij dit concept voor het opzetten van hun eigen restaurants.

Geloofwaardig is het verhaal helaas niet omdat het woord bistro pas in 1885 voor het eerst in het Frans gebruikt werd. Het is waarschijnlijker dat het uit Franse plattelandstalen geleend is, waar verwante woorden bestonden.

Rheden eet smakelijk!

Lees HIER meer columns

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen