Nieuw waterplan bereidt Rheden en Doesburg en voor op klimaatverandering

Foto: Marieke van Santen on Foter.com

GEMEENTE RHEDEN – Door de openbare ruimte anders in te richten kunnen gemeentes regenwater vasthouden op de plek waar het valt. Dat vermindert de overlast bij heftige buien en extreme droogte. De gemeenten Rheden, Doesburg, Bronckhorst en Waterschap Rijn en IJssel pakken dit samen op.

Met alleen grotere riolen redden we het niet. We krijgen steeds meer te maken met heftigere buien, en langere hitte- en droogteperiodes. Om de kans op overstromingen en wateroverlast in het bebouwde gebied te beperken, is het belangrijk om op een duurzame en slimme manier het water te beheren. Daarom werken gemeenten Bronckhorst, Doesburg en Rheden en Waterschap Rijn en IJssel samen. Met het slim inrichten van de openbare ruimte kunnen we veel regenwater vasthouden op de plek waar het valt, veroorzaakt het geen overlast en hebben we op een later moment minder last van droogte.

Efficiënt samenwerken in het Watertakenplan

Het riool en de omgeving aanpassen aan de veranderingen van het klimaat is een langdurige zaak. De gemeenten en het waterschap hebben in het nieuwe Watertakenplan afgesproken hun werkzaamheden beter op elkaar af te stemmen, van elkaar te willen leren en gezamenlijk projecten op te pakken. Zo werken zij effectiever en efficiënter aan een klimaatbestendig waterbeheer. De rioolstelsels van Bronckhorst, Doesburg en Rheden vormen samen met de rioolwaterzuiveringsinstallatie Olburgen één afvalwatersysteem.

Wat het Watertakenplan onder andere wil bereiken is:

  1. Afkoppeling van regenwater van het riool. Regenwater is schoon. Dit water hoort in de bodem thuis en niet in het riool. Als het riool te vol raakt door een zware regenbui, wordt het te veel aan rioolwater overgestort in sloten of het leidt tot wateroverlast op straat. Door het regenwater niet meer op het riool te lozen, nemen deze problemen af en zorg je ervoor dat de grond niet uitdroogt.
  2. Betere wateropvang. Door in het openbare gebied bijvoorbeeld bekkens aan te leggen voor opvang van regenwater, beperk je wateroverlast in de woonomgeving en ga je een snelle daling van het grondwater in periodes van droogte tegen.

Inwoners: stenen eruit, plantje erin

Verstening van tuinen en de aanleg van een terras of overkapping zorgt ervoor dat waterafvoer en -opvang op die plekken lastiger wordt. Inwoners kunnen helpen door hun tuin te ontstenen en te vergroenen.

Het Watertakenplan is behandeld in het college van burgemeester en wethouders van de gemeenten en het dagelijks bestuur van het waterschap. In het nieuwe jaar wordt het voorgelegd aan de gemeenteraden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen