Rheden eet smakelijk met kerst

Foto: Svenstorm on Foter.com

COLUMN – Ongetwijfeld zijn er nog enkele plaatsen te reserveren in restaurants voor de kerstdagen. Voor het bestellen van (half) kant-en-klaar of anti-stress voedselpakketten is het nu te laat. Die arriveren niet meer voor de jaarwisseling. Daarom nog een paar tips voor een kerstmaaltijd, hoewel de goed voorbereide gastheren en –dames alles al op orde hebben.

De boodschappen zijn besteld en vaak is er ook al proefgedraaid met het klaarmaken van de maaltijd, het klokken van de opgestelde schema’s en natuurlijk hoe het smaakt. Groot voordeel is vooral dat als iets te moeilijk voor u is, dat niet op de kerstdag zelf blijkt met alle gasten die ongeduldig zitten te wachten aan de zo fraai gedekte tafel.

Na afloop van de nachtmis staat er natuurlijk een warme maaltijd klaar aan het eind van de kerstavond: versterkend soepje, pasteitjes, broodjes, biefstuk en saucijzenbroodjes. Nu de nachtmissen meestal al vroeg in de avond worden gehouden, is daar de charme ook een beetje af. Maar er is niets op tegen op deze elementen op een ander moment in dit lange weekend te serveren.

Broodjes voor het ontbijt, eitjes, kaas en vleeswaren komen natuurlijk gewoon van de bakker, kaashandel en slager. Kerstbrood en saucijzenbroodjes zijn daar meestal ook prima. Die zijn natuurlijk ook zelf te maken. Voor kerstbrood kunt u dan kiezen voor amandelspijs in plaats van het veel en veel goedkopere sojabonenmetsuikermengsel dat in alle broden van onder de € 10 verwerkt is. Deze is uit Heel Holland Bakt. Ook zelf maken blijft duur. Dat geldt niet voor saucijzenbroodjes, daar valt geld te verdienen met een relatief kleine inspanning. Yvette van Boven heeft een prima recept voor deze broodjes. Om de één of andere reden moet saucijzenbroodjes ze pittiger gekruid worden dan je verwacht.

Soepje vooraf op een dag dat er nog meer gegeten gaat worden, moet niet zwaar zijn. Een heldere paddenstoelensoep? Een lichte groentesoep of is dat te dagelijks? Of toch iets heel aparts?

Het hoofdgerecht met vlees is met kerst niet moeilijk: stoofpot voor wie niet in de keuken wil staan als de gasten er zijn, flink stuk wild voor wie wil imponeren met een dikke saus en anders een mooi stuk rosbief voor de gelegenheid met een jasje. Aardappels uit de oven of gefrituurd omdat het weer een pan op het gasstel scheelt. Een puree kan natuurlijk ook. De groenten kunt u lekker stomen zodat het knapperig blijft of in de wok bakken: ook knapperig en het kost u minder tijd. Stoofpeertjes, rode kool en spruitjes kunnen natuurlijk ook.

Tot slot hebben we het nagerecht, uw columnist kiest uit de volgende, goed vooraf klaar te maken, opties: easy chocolade toetje of panna cotta Toscanini venticinque (komt uit het kookboek dat Caffè Toscanini heeft uitgegeven wegens hun 25-jarig jubileum).

Rheden eet smakelijk!

Lees HIER meer columns

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden