Rheden eet smakelijk met oliebollen

Foto: Wouter Rijnbende

COLUMN – Het Algemeen Dagblad heeft een ware hit ontdekt in Valkenswaard in Brabant, net onder Eindhoven: de Tony’s Chocolonely karamel-zeezout oliebollen. Schrikt u niet: €2 per stuk en het ziet eruit alsof de normale oliebol een stukje chocolade op zijn bolletje heeft gekregen dat daarna in de magnetron is gesmolten.

Dat opent natuurlijk een geheel nieuwe wereld van combinaties van de traditionele Oudjaarstraktatie met alles wat smelt: vanille-ijs, marshmallows of pindakaas. Als u zin heeft, leeft u uit.

Het kost u in ieder geval geen 2 euro’s. Uw columnist staat sowieso verbaasd van de oliebollenprijzen. Gebruikmaken van het aanbod van verenigingen om hun kas aan te vullen, beveelt uw columnist van harte aan. Maar anders heeft u voor een paar euro met vers gist van de bakker, 1 kg bloem, zakje krenten en rozijnen, paar liter zonnebloemolie en een liter azijn als snel 70 oliebollen. Overigens is de azijn bedoeld om de olielucht uit huis te houden door het te laten pruttelen naast de oliebollenpan. Uw columnist geeft de voorkeur aan oliebollenlucht in huis, dus heeft geen azijn nodig.

Zelf bakken heeft nog een voordeel, het beslag maakt u van tevoren klaar, komen de gasten binnen dan heeft u in een mum van tijd een schaal met versgebakken deegballen op tafel. Zijn ze op, dan kan de volgende lading in de olie. Voor het milieu en het vermijden van verhoging van de rioolrechten: brengt u alstublieft de gebruikte olie naar een daarvoor bestemd afvalpunt.

Wilt u de gekochte oliebollen opwarmen, dan gewoon lekker op het rooster in een warme oven of op het broodrooster. Door ze om te draaien kan de olie zich gelijkmatig door de bol verspreiden. In de magnetron is geen optie, daar wordt alleen de olie heet van en verbrandt u uw mond aan een vieze bol.

De Gelderlander geeft hier een aardig overzicht van oliebollen in andere landen. Helaas ontbreken de recepten bij dat lekkers, in dat gat springt uw columnist.

Ghul ghula uit Suriname en India, paczki (Polen, Rusland en Armenië), Spaanse en Zuid-Amerikaanse variant: buñuelo en tot slot eten Portugezen en Hawaianen malasada volgens De Gelderlander. Een soortgelijk artikel stond in 2016 op de website van Munchies onder de kop: “De Hollandse oliebol is misschien wel het minst originele recept ter wereld” met zelfs nog enkele ‘vreemde’ varianten.

Rheden eet smakelijk!

Lees HIER meer columns

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen