Rheden eet smakelijk met tranen

Foto: dollen on Foter.com - CC BY-ND

COLUMN – De bekende Duitse chemiereus en tevens uienteler en –veredelaar Bayer maakte bekend er in geslaagd te zijn om uien te kweken, na 30 jaar onderzoek, die u kunt snijden zonder tranen.

Een andere chemiegigant Pfizer maakte zonder een traan te laten bekend te stoppen met het onderzoek naar een medicijn tegen Alzheimer. Ook Pfizer heeft er 30 jaar onderzoek naar gedaan. Uw columnist had liever succes gezien bij het Alzheimermedicijn, dan bij de Sunions zoals Bayer zijn uien noemt, die geen tranen oproepen.

Door het snijden van de uien gaan er cellen kapot en komt er een enzym vrij en zwavel die reageren tot een gas dat zwavelzuur bevat. Dat gas slaat op je ogen en door te tranen wordt dat verdund en afgevoerd zodat de oogirritatie verdwijnt.

Of Bayer de uien ook verbeterd heeft voor wat betreft de flatulentie is niet bekend gemaakt. Flatulentie is een keurig woord voor een minder keurig verschijnsel: winden laten. Bij het spijs verteren wordt in de darmen dagelijks 15 liter lucht gevuld waarvan een halve tot twee liter via het einde van het darmkanaal het lichaam verlaat als een wind of aan de andere kant als een boer.

Gemiddeld laat iedereen, ja ook u, 14 tot 25 keer per dag, gelukkig meestal onmerkbaar, een boer of wind. Bij het verteren van het voedsel door de bacteriën in de darmen ontstaat boterzuur en zwavelverbindingen. Dus als Bayer de zwavel heeft teruggebracht in de uien dan kan dat een gunstig effect hebben op winderigheid, is het enzym teruggebracht dan zal het effect tegenvallen.

Heeft u al trek gekregen in iets met ui?

Als borrelhapje of voorgerechtje is dit taartje met rode ui heel geschikt. Heeft u stokbrood over dan kan het een tweede leven krijgen met kaas en ui. Lekker pittig is deze uien bhaji. Daar kan best een frisse salade bij met rode ui en zijn soortgenoot bieslook. Niet echt geschikt voor bij de koffie of als nagerecht: Tarte Tatin met ui

De Bayer-uien helpen natuurlijk ook niet tegen verkoudheid..

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen