Skills Vakwedstrijd Hoveniers bij Aeres MBO Velp

Foto: Marjanne Eikelboom

VELP – Vier hoveniersteams, waaronder een team van Aeres Velp, staan vrijdag 19 januari in de startblokken om een wedstrijdtuin aan te leggen. Inzet is een plek in de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg waar de 5 beste teams van Nederland het tegen elkaar gaan opnemen.

Donderdagavond 18 januari loten de deelnemers voor de werkplek en mogen ze het alvast inrichten. Vrijdag de 19e starten de teams met Fase 1 om 08.30 uur, ze werken tot 20.15 uur. De volgende dag, 20 januari, gaat de tweede werkdag van start tot 11.00 uur, daarna gaat de jury Fase 1 beoordelen.

Tussen 12.30 en 15.00 uur gaan de teams de beplanting erin zetten en de werkplek opruimen. Na beoordeling is de prijsuitreiking rond 16.00 uur. Het team wat wint mag 22 februari meedoen aan de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg in Den Bosch.

Wat is de opdracht?

Tijdens de verschillende wedstrijden leggen studenten jonger dan 22 jaar een tuin aan, die moet voldoen aan vooraf gestelde criteria. De tuinen zijn elk 4 bij 4 meter en worden binnen een tijdsbestek van 20 uur aangelegd. Het ontwerp van de wedstrijdtuin 2018, door Emiel Versluis, is gebaseerd op het afvoeren van water, de ontharding van de tuinen in steden en de zorg voor een groenere, natuurlijkere tuin. De gestapelde houten keerwand zorgt op termijn voor een natuurlijke schuilplek voor kleine zoogdieren, insecten en amfibieën. De beplanting krijgt een naturalistisch karakter en mag zich uitzaaien in de bestrating van klinkers. De open structuur zorgt voor een goede drainage.

De jury beoordeelt de tuinen op vaktechnisch gebied aan de hand van objectieve en subjectieve beoordelingscriteria. Hierdoor zijn de wedstrijden van een hoog niveau en meten zij zich met zowel de Europese als de internationale standaard.

Kwalificatieronden Nationale Wedstrijd Tuinaanleg

Op vier plaatsen in het land, namelijk Hardenberg, Velp, Maasland en Nijmegen, nemen de teams het tegen elkaar op om een deelnameplaats te veroveren voor de nationale finale. De winnende teams uit deze kwalificatieronden zullen tijdens de beurs TuinIdee, die plaatsvindt van 22 februari tot en met 24 februari 2018 in Den Bosch, strijden om de nationale titel.

Aan de vier kwalificatieronden nemen in totaal 17 teams van elk twee hoveniers in opleiding deel. De vier beste teams vanuit deze kwalificatieronden worden uitgezonden naar de nationale wedstrijd tijdens de EuroSkills in september 2018 in Budapest.

Instroom jongeren in het vak
De hoveniersbranche heeft grote behoefte aan instroom van jongeren in het vak. Om die reden organiseert Branchevereniging VHG, in samenwerking met de Agrarische Onderwijs Centra, de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg. Het doel van deze wedstrijd is het hoveniersvak in de spotlights te zetten en jongeren te laten zien dat het vak van hovenier een veelzijdig en interessant beroep is.

Open Huis

De kwalificatiewedstrijd in Velp vindt plaats in de Groene Kas op vrijdag 19 en zaterdag 20 januari tijdens de open dagen. Alle belangstellenden zijn welkom op de Pinkenbergseweg 5f te Velp.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden