lezing over Papoea’s en een veteraan met een missie

Foto: ik buurt mee

VELP – In het kader van het ‘Ik buurt mee!’ project in Velp worden er lezingen georganiseerd onder het motto ‘Van buurtgenoten voor buurtgenoten’. De volgende lezing van dit seizoen zal verzorgd worden door Henk Hoogink met als titel: “Historie en actuele omstandigheden van het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea”.

Een lezing over Papoea’s en een veteraan met een missie.

Net als zoveel jonge Nederlandse dienstplichtige jongemannen, werd Henk Hoogink in 1962 naar Nederlands Nieuw-Guinea gestuurd. De laatste Nederlandse kolonie in Zuidoost Azië. “Een plek op aarde met witte vlekken en zwarte mensen”.
Wat moesten die Nederlandse militairen daar doen? Wat was de oorzaak dat het aan de Papoea’s beloofde “eigen land” uiteindelijk wéér een nieuwe kolonie werd? En wat waren de gevolgen voor de autochtone bevolking?

Terugkeer in 1996 en de confrontatie met de leefomstandigheden van Papoea’s onder het Indonesische bewind, heeft geleid tot de oprichting van Stichting Manusia Papua. Dertien keer terugkeren gedurende vijftien jaar heeft naast de realisatie van eenentwintig projecten, veel verhalen, foto’s en het boek “Gedroomd Land” opgeleverd.

De presentatie geeft, met veel beeldmateriaal, inzicht in de historie en actuele omstandigheden van een wingewest. Het gaat over Papoea’s en hun vrijheidsstrijd, religie en adat (traditie). En ook over natuurlijke rijkdom, paradijsvogels, pinang en peniskokers. Selamat datang!

De lezing zal plaats vinden op woensdag 14 februari bij boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6. U bent welkom vanaf 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur en om 22.00 uur is de avond afgelopen. Uw bijdrage aan de kosten is 4 euro per persoon (exclusief consumpties). Voor houders van een Gelrepas is de toegang gratis. U gelieve dit wel bij aanmelding aan te geven.

Aanmelding is verplicht. Voor nadere informatie en aanmelden voor het bijwonen van de lezing, kunt u een e-mail sturen naar: [email protected] .

Leer buurtgenoten kennen

Rondom de lezing is er voldoende tijd om nader met buurtgenoten kennis te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen