Is de Rosendaalsche Kapel binnenkort dakloos…..?

Foto: Martin Jansen

ROZENDAAL – Zoals het gemeentebestuur van Rozendaal trots is op het 200 jarig bestaan van Rozendaal als zelfstandige gemeente zijn de muzikanten van de Rosendaalsche Kapel trots dat hun vereniging al 160 jaar het dorpsharmonieorkest van Rozendaal is.

Verkoop onder voorwaarden

De Kapel is gehuisvest tegenover het gemeentehuis van Rozendaal in een karakteristiek gebouw dat de status van rijksmonument heeft. Het is in het verleden door de toenmalige baron van kasteel Rozendaal aan de gemeente verkocht onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat er culturele en muzikale activiteiten in plaatsvinden.

Geen boodschap?

Maar het huidige gemeentebestuur heeft daar geen boodschap aan. Het wil de bestemming veranderen in woonbestemming om het pand vervolgens – in de vrije sector – te verkopen aan de hoogst biedende particulier.

Verzet

De Rosendaalsche Kapel verzet zich hiertegen mede omdat het gemeentebestuur geen andere oefenlocatie beschikbaar stelt. Er dreigt nu een juridische procedure te ontstaan waarbij het er om gaat of het gemeentebestuur de publiekrechtelijke en privaatrechtelijke bestemming die op het pand rust mag veranderen in woonbestemming.

Als de gemeente in zijn voornemen slaagt, zal de Rosendaalsche Kapel na 160 jaar dakloos worden. In dit belangrijke jubileumjaar een weinig feestelijk vooruitzicht!

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden