Rheden eet smakelijk: Avocado’s

Foto: Foter.com

COLUMN – Deze week wat praktische tips over avocado’s. Avocado’s kunnen een groene, bruine tot bijna zwarte en paarse schil hebben. Een groene schil betekent dus niet altijd dat de vrucht nog niet rijp is.

Knijpen in vruchten houdt uw columnist niet zo van: degene die een geknepen vrucht teruglegt, bezorgt de volgende klant een vrucht met een rotte plek. Vaak kunt u aan de schil wel al zien of bij voorzichtig oppakken voelen of het onder de schil keihard is. Door de vruchten een paar dagen voor gebruik te kopen, heeft u altijd rijpe avocado’s. Ze zijn rijp als het steeltje makkelijk loslaat. Een overrijpe avocado is helaas pas herkenbaar als u hem opensnijdt. Rond de pit zitten dan bruine plekken.

Het opensnijden gaat het best met een scherp mes, snijdt door tot u de ronde pit voelt. De pit blijft in één van de helften zitten. Keukenmessen hebben bij het handvat aan het lemmet een punt, als u die met enige kracht op de pit slaat, blijft de pit daaraan hangen. U kunt ook de helft nog een keer halveren, dan gaat de pit er ook makkelijk uit.

De pit is heel leuk voor de kinderen om een boom uit te laten groeien. Uit de pit groeit namelijk best snel een klein boompje, leuk om dat dagelijks te volgen. Hier staat beschreven hoe dat gaat. Volgens sommigen heeft de pit ook heel veel gezonde effecten bij consumptie, de avocado is overigens zelf al heel gezond.

Vlak onder de schil zit het minst rijpe deel van de avocado. Dit vruchtvlees kunt u het best verwijderen met een lepel of (zeker als in vieren is gesneden) met de botte kant van een mes(je). Gebruik alleen het gelige en zachte vruchtvlees.

Avocado’s zijn bekend van de guacamole maar is ook heel lekker in salades of met restjes kip.

Dat deze Zuid-Amerikaanse vrucht ten onrechte weleens ‘advocado’ is niet zo vreemd als u weet dat hij ook advocaatpeer heet. Zeelieden verwerkten de avocado’s voor op de terugreis tot een geel alcoholhoudend drankje dat zij ‘advocaat’ noemde. Later is de Nederlandse variant met eieren bedacht: ook geel en papachtig.

De Nahua (oorspronkelijke bewoners van Mexico) noemde de vruchten ‘ahuacatl’ dat is verbasterd tot avocado. Dat de betekenis van het woord ‘teelbal’ is, is dan misschien weer minder smakelijk om te weten.

Rheden eet smakelijk!

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen