Rheden eet smakelijk: Stampot

Foto: Marcus Meissner on Foter.com CC BY

COLUMN – Komende week gaat het vriezen. Uw columnist gunt de Friezen en schaatsliefhebbers natuurlijk hun ijspret. Nu is de ijsvorming niet alleen afhankelijk van de vorst, vaststaat dat zonder vorst er in ieder geval geen ijs op het water komt.

Vuistregel is dat er 2,5 mm per graad onder nul gevormd wordt. Uitgaande van de minimumtemperatuur per dag, daarbij dus het smelten overdag als de temperatuur boven nul komt negerend, ligt er komende zaterdag meer dan 8 cm ijs. Dat is redelijk veilig om te schaatsen. De Elfstedentocht komt pas een week later in beeld, dan stijgt de temperatuur weer en gaat het regenen volgens de voorspellingen.

Uw columnist durft wel de voorspelling aan dat het stamppotweer wordt.

Stamppot wordt bereid met aardappelen en groenten. Die worden samen gekookt in een pan. Als het gaar is, wordt het gestampt met een beetje boter en op smaak gemaakt met zout en peper. Met een stamper blijft de stamppot minder fijn dan bij pureren met de mixer. U kunt ook gebruik maken van een pureeknijper.

Door de aardappels los te koken van de groenten is het mogelijk om de puree extra smakelijk te maken door toevoeging van wat nootmuskaat en smeuïger door melk en eventueel ook nog een eierdooier. De groenten kunt u dan minder gaar te koken en wat knapperig houden en eveneens extra op smaak te brengen.

Vlees wordt meestal los bijgevoegd en voor de jus wordt traditioneel een kuiltje voorgeschreven, deze vettoevoeging is verder overbodig. Vlees is normaal een eenvoudig stukje vlees: rookworst, spekjes, zuurkoolspek, bloedworst en draadjesvlees. Toevallig allemaal vleessoorten waar geen jus van te maken valt naar mening van uw columnist.

Recepten van deze zeer bekende maaltijden heeft u zeer zeker in huis. Uw columnist is wel benieuwd naar uw recepten die bij u thuis al jaren gemaakt worden. Rheden Nieuws is ook benieuwd naar foto’s van de eerste etalages in Rheden waar schaatsen te koop worden aangeboden of aanbiedingen om uw schaatsen te slijpen. Stuur u reacties aan [email protected].

Mocht u behoefte hebben aan variatie op uw thema: 10 stamppot-recepten.

Rheden eet smakelijk!

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden