Rheden eet smakelijk: Cake

Foto: Rheden.nieuws.nl

COLUMN – Vandaag bezocht uw columnist een begrafenis. Tot zijn geluk ontbraken de plakjes cake dit keer. De gewoonte om koffie met cake te serveren na de begrafenis of crematie schijnt zijn oorsprong in een hele praktische reden te hebben.

Vroeger werd bij de dode gewaakt en soms werd er ook gevast uit respect voor de dode. Dit kon pijnlijke gevolgen hebben. Door vermoeidheid en honger kregen mensen flauwtes aan het graf en duikelden daar zo nu en dan in.

Door voor de begrafenis een kopje koffie met cake (zoet en vet) aan te bieden werd dat op eenvoudige wijze voorkomen. Dat het nu na de begrafenis of crematie voor u klaar staat, komt omdat u juist iets nodig heeft voor de terugreis.

In de meer katholieke delen van ons land wordt samen gegeten en gedronken als troost, herinnering en samenzijn van familie en vrienden. Dat is meestal een koffietafel, in het Oosten en Brabant een broodmaaltijd met krentenwegge en andere lekkernijen, in Limburg met vlaai en broodjes. Daar waar de buren belast werden met het begraven van de doden, werd na de begrafenis gegeten. Na de gedane arbeid stond in het huis van de overledene een tafel gedekt.

In onze tijd is alles mogelijk in de lijn van beschreven tradities. In de prijslijsten van Dela blijkt koffie met cake € 6 per persoon te kosten, een koffietafel is € 10 p.p. en de borrel met hapjes kost u € 15 de man. Uiteraard zijn champagnelunches, Caribische feesttafels en Italiaanse familie-etentjes mogelijk.

Omdat cake ook lekker is zonder droevige aanleiding hierbij een eenvoudig cakerecept, een iets lekkerder recept, met chocolade en nog enkele variaties op het thema waarbij uw columnist u vooral waarschuwt voor de stroopwafelcake.

Toen de Limburgse oom van uw columnist bijna stierf, gaf de oom zijn bankpasje aan zijn dochters met de mededeling: “er staat genoeg op, neem iedereen mee om nog wat te drinken na mijn begrafenis en dan is er nog genoeg om lekker te gaan eten.

Maak er een mooie dag van”. Dit past perfect: Berust in je dood, begraaf met respect, troost elkaar met de goede herinneringen en ga door met het leven met je familie en vrienden.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen