De zussen van Vincent Van Gogh

Foto: De zussen van Gogh

VELP – De wereldberoemde broers Vincent en Theo van Gogh kent iedereen. Maar tot mei vorig jaar wisten we weinig tot niets over hun drie zussen Anna, Lies en Wil. Het boek De zussen Van Gogh van kunsthistoricus Willem-Jan Verlinden brengt daar verandering in.

Op donderdag 22 februari vertelt hij bij boekhandel en cultureel podium Jansen & de Feijter over hun kleurrijke levens.  

Toevalligerwijs stuitte de kunsthistoricus op de zussen Anna, Lies en Wil van Gogh. Zijn nieuwsgierigheid werd onder andere gewekt doordat de zussen en de drie broers (er was ook een broer Cor) een deel van hun jeugd doorbrachten in Helvoirt, hetzelfde Brabantse dorp waar Verlinden honderd jaar later in 1971 werd geboren en opgroeide.

Helvoirt

Verlinden kwam de zussen op het spoor tijdens zijn onderzoek voor zijn eerdere boek Hoe ik van Londen houd. Wandelen door het Londen van Vincent van Gogh. Net als zijn laatste titel De zussen Van Gogh schreef hij dit samen met Kristine Groenhart. Verlinden kwam op het spoor van een omvangrijke correspondentie van de familie, en dus ook van de zussen zelf. Anna, Lies en Wil van Gogh hadden bijzonder interessante levens, zo bleek.

Moederkloek en feministe

In zijn boek schetst Verlinden de levens van Anna, Lies en Wil aan de hand van deze correspondentie. Vele brieven van, aan en over hen waren bewaard  gebleven. Brieven over de grote en kleine problemen van het leven in die dagen, waaruit Anna als moederkloek naar voren komt, Lies als de theatrale van de drie en Wil als feministe. Hij geeft de zussen reliëf door ook te vertellen over de achtergrond van vader en moeder Van Gogh en over het tijdsbeeld, de tweede helft van de negentiende eeuw en het fin de siècle.

Donderdag 22 februari – aanvang 20.00 uur – entree 5 euro.

www.eenpassievoorboeken.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen