Betreden natuurijs…, kijk er mee uit!

Foto: Youtube Brandweer Nederland

De makkelijkste manier om niet door het ijs te zakken is door niet het ijs op te gaan. Voor sommige mensen is het onweerstaanbaar om een gokje te wagen.

Er worden waarschuwingen gegeven om nu (9 februari 2021) zeker nog geen vijvers, kanalen en rivieren te betreden. Maar het is wel heel verleidelijk om het even uit te proberen, zeker wanneer er al mensen op het ijs zijn.

Vaak wordt er geschaatst op plekken, waar eigenlijk niemand weet hoe dik het ijs is. Het is tenslotte koud, het vriest en het ziet er aantrekkelijk uit.

Twijfel je? Neem dan geen risico. Ga je wel schaatsen, zorg dan voor een goede veiligheidsuitrusting. Dan hoeft de brandweer niet voor jou uit te rukken.
Tips van de brandweer

Bij nood bel altijd 112

  • Ga het liefst met een klein groepje schaatsen, maar minimaal met z’n tweeën. Laat het thuisfront weten waar je gaat schaatsen.
  • Neem een ijspriem en een stuk touw mee als je het ijs op gaat. Je kunt jezelf hiermee uit een wak trekken of een ander helpen die door het ijs is gezakt.
  • Neem een fluitje mee zodat je op afstand mensen kan laten weten waar je bent als je hulp nodig hebt.

Onder het ijs, wat nu?

Ben je door het ijs gezakt of ben je onder het ijs gekomen en ligt er geen sneeuw op het ijs, zwem dan naar de donkere plek, hier ben je door het ijs gegaan. Ben je onder het ijs gekomen en is het besneeuwd, dan moet je naar het lichte gedeelte zwemmen.

In deze tijden van strenge lockdown en strikte coronamaatregelen is het zeer onveilig om op open water te schaatsen. Mensen moeten hun reisbewegingen beperken én er geldt een avondklok. Schaatsverenigingen en ijsclubs onderhouden hun lokale natuurijsbaan, waar je veilig kunt schaatsen. Kijk op schaatsen.nl/natuurijs voor meer informatie.

De brandweer oefent om een slachtoffer te bevrijden uit een wak en heeft daar materiaal voor, maar voorkomen is beter dan genezen.

20 Gouden regels:

https://www.schaatsen.nl/het-ijs-op/tips/natuurijs/twintig-gouden-regels-voor-veilig-schaatsen-op-natuurijs/

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen