Rheden eet smakelijk: uit de vaatwasser

Foto: Rheden eet smakelijk

COLUMN – Jaren heeft uw columnist een vaatwasser. Het idee achter dat apparaat is dat het gemak geeft: wat vuil is stop je erin en het komt er na een tijdje schoon uit. De fabrikanten van de machines zouden het niet moeilijker moeten maken. Ook de leveranciers van de vaatwasserblokjes, -zout en spoelmiddel moet dit concept ook niet compliceren.

Helaas

Vaat die niet is afgespoeld wordt zelden schoon. Vaat die is afgespoeld ook niet. Een ovenschaal waar lasagne met kaas, saus en andere ingrediënten is volgens de reclame na een paar seconden weer als nieuw. De werkelijkheid is veelal dat uw columnist nog dagen werkt heeft: schoonkrabben, weken in de soda en nog ergere oplosmiddelen. Een beetje vet in de vaat zorgt ervoor dat na de wasbeurt alles vet is.

Een toevallig aanwezig etiket op een conservenpotje dat uw columnist wil hergebruiken, verplaatst de etiketten naar al het glaswerk in de machine. Zo zullen de restjes pasta uit de pan zich nestelen in de wijnglazen.

Filters raken verstopt en zijn buitengewoon smerig om schoon te maken. Zout, voor- en naspoelmiddel en andere additieven zijn altijd op.

Dan de knoppen op de machine. De symbolen zijn niet leesbaar althans onbegrijpelijk wat het aanduidt. Zo krijgt uw columnist altijd na het programmeren op de display ‘2:16’ te zien. Wordt hiermee bedoeld dat het apparaat om 16 minuten over 2 begint met zijn gestamp, of juist over ruim 2 uur klaar is met zijn geborrel of dat hij eerst 2 uur en 16 minuten nodig heeft om te bedenken hoe de vieze vaat er weer vies uitkomst.

En dan de vaatwasserblokjes. Ze zijn er in twee soorten: met verpakking die oplossen tijdens het wassen en die er eerst af gepeuterd moeten worden voor de machine gaat draaien. Uw columnist herkent de eerste omdat die aan zijn natte handen blijven plakken en de tweede de dag erop als het blokje nog ongeschonden in zijn verpakking zit.

Omdat de vaatwasser niet zo geschikt is waarvoor deze ontworpen is hier een aantal recepten die u in de vaatwasser kunt klaar maken.

Libelle legt uit hoe asperges, sperziebonen, kip en zalm in de vaatwasser klaargemaakt worden. Welingelichte Kringen laat u in een video zien hoe het werkt. Ook bij restaurant Ruimzicht kan het gebeuren dat u een maaltijd uit de vaatwasser opgediend krijgt, blijkens dit artikel over chef-kok René Klein.

Niet echt lekker is dit recept voor vaatwasmiddel, wel praktisch natuurlijk.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen