“De schoonheid van de romaanse kerken in de Bourgogne”

Foto: ik buurt mee

VELP – Velpenaar Wim van Tilborg neemt u in zijn Ik-buurt-mee-lezing mee op een virtuele rondgang langs kerken en abdijen van de Benedictijnen en Cisterciënzers.

Wie op vakantie in Frankrijk wel eens een romaanse kerk of abdij in de Bourgogne binnenloopt, raakt onherroepelijk onder de indruk van deze eeuwenoude bouwwerken. Wim van Tilborg heeft deze kerken op zijn reizen door de Bourgogne gefilmd.

Tijdens de lezing laat hij vele illustratieve fragmenten zien en vertelt hij over de kunsthistorische bijzonderheden. Hij gaat ook in op het ontstaan van deze kerken en kloosters, vanaf de negende eeuw. In die tijd namelijk kwam Europa tot rust.

In het vruchtbare gebied van de Bourgogne bloeide de economie. De Kerk bepaalde het leven van de wieg tot het graf. Veel gelovigen kregen de behoefte om zich terug te trekken in kloosters. De Benedictijnen, een kloosterorde die leefde volgens de regels van Benedictus van Nursia (ca. 480-547), maakten een explosieve groei door.

Het centrum van de Benedictijner orde lag in Cluny waar in korte tijd drie, steeds grotere kerken werden gebouwd, in 910, 948 en 1089. Van de imposante abdijkerk uit 1089 bestaan helaas alleen nog tekeningen. Maar ook buiten Cluny ontstonden Cluniacenzer kloosters met indrukwekkende kerken. Daar kunnen we nu nog steeds genieten van bijvoorbeeld de abdij van Tournus, de oudste (1020), nog zuiver Romaanse kerk. Een verstild monument van contemplatie.

Met de tijd nam de pracht toe: Vézelay (1120) en vooral Autun (1120) met zijn wereldberoemde timpaan. Deze pracht en praal riep een tegenbeweging op. Het was Bernardus van Clairvaux die erin slaagde deze tegenstroom vorm te geven in de orde van de Cisterciënzers. Bernardus predikte eenvoud en de Cisterciënzerkerken zijn daardoor van een zeldzame puurheid en verstilling: Fontenay (1139) en Pontigny (1147).

De lezing zal plaats vinden op maandag 16 april 2018 van 20.00 (inloop vanaf 19.30) tot 22.00 uur bij boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 in Velp. De kosten bedragen 4 euro per persoon (exclusief consumpties). Houders van een Gelrepas hebben gratis toegang.

Aanmelding is verplicht. Voor nadere informatie en aanmelden voor het bijwonen van de lezing, kunt u een e-mail sturen naar: [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden