Liander plaatst regelkast pal voor monument voor het Gemaal “De Volharding” in Velp

Foto: Velpsche Courant

VELP – Natuur- en monumentliefhebbers kunnen hun ogen niet geloven: “Hoe is dit mogelijk?”. Is het een fout, een misverstand, gemakzucht of een bewuste en/of praktische keuze? Het antwoordt laat nog even op zich wachten.

Sinds kort staat er een regelkast in Velp, deze is geplaatst door Netbeheerder Liander, recht voor het Gemaal “De Volharing” aan de Lathumse veerweg te Velp. Dit gebouw is onlangs gerestaureerd en kreeg het predicaat gemeentelijk monument.

Het gemaal staat in de uiterwaarden richting de IJssel in Velp, vele bezoekers van dit natuurgebied genieten van het landschap maar ook van het unieke gebouwtje.

Het aanzicht van het gemaal is nu ontsiert door een foeilelijke Electra kast die voor het gemaal geplaatst is.

Diverse partijen zijn op zoek naar de antwoorden. Maar de reacties op de Facebookpagina “Je bent Velpenaar als” en de Velpsche Courant liegen er niet om.

de volharding

Enkele Reacties:

  • “Hoe belachelijk dom kun je zijn om deze regelkast pal voor dit monumentale stoomgemaal te zetten!!!!”
  • “Te gek voor woorden Weg ermee!”
  • “Welke wethouder vond dit OK?”
  • “Liander is heel goed in onmogelijke plekken verzinnen om iets neer te zetten, weet ik uit ervaring”
  • “Hoe kan je uitgerekend deze plek verzinnen?? 😓 Zonde….”
  • “Wat een aanfluiting. Dit kost weer veel geld …I”

Inmiddels is er contact met de gemeente, Liander en erfgoed Rheden geweest, er is nog geen enkele reactie van de verantwoordelijke instanties gekomen en zal de ontstane situatie uitgezocht worden! Nader bericht volgt.

Navraag bij gemeente Rheden, en Erfgoed Rheden blijkt dat zij niet op de hoogte zijn van deze plaatsing. Zij gaan dit nader onderzoeken, en komen er op terug. De gemeente heeft het gemaal in het bezit en dus in het beheer en ook de omliggende omgeving samen met het waterschap.

Het voormalige stoomgemaal De Volharding is in 1875 gebouwd in het Velperbroek/De Beemd. In 1928 werd het gemaal geëlektrificeerd.
De twee oorspronkelijke grote centrifugaalpompen en bijbehorende aandrijfwielen, met de naam van de Gebr. Stork & CO. erop, zijn nog aanwezig. Een belangrijke waarde van het gemaal is de oorspronkelijke staat van de elektrische installatie bestaande uit niet-geautomatiseerde schakelkasten en de oorspronkelijke vacuüminstallatie.

Wordt vervolgd……

Like de Facebookspagina’s en lees meer reacties:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen