Rijnstate heeft als eerste in Nederland patiënten met een littekenbreuk geopereerd met een operatierobot

24 apr 2018, 12:44 Nieuws
da vinci robot rijnstate arnhem1
Rijnstate Arnhem

REGIO - Rijnstate heeft als eerste in Nederland patiënten met een littekenbreuk geopereerd met behulp van de operatierobot. Door inzet van de robot kunnen de grotere breuken nu ook met een kijkoperatie worden hersteld.

Er zijn dan slechts een aantal minuscule sneden in de buik nodig, in plaats van het volledig open snijden van de buik. De voordelen: de buikwand wordt weer opgebouwd, de patiënt herstelt sneller, kan sneller naar huis, heeft minder pijn en er zijn minder complicaties.

Opereren met enorme precisie

De operatierobot heeft vier mechanische armen, die bediend worden door een chirurg vanuit een console. Via een driedimensionaal beeld, dat 10 tot 20 keer is vergroot, verricht hij de operatie. De robot vertaalt de bewegingen van de vingers van de chirurg met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg. Door de smalle, flexibele armen, en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de chirurg gebieden bereiken, waar hij bij een normale operatie of kijkoperatie minder makkelijk bij komt, en wordt omliggend weefsel zo veel mogelijk gespaard.

Rijnstate chirurg, Theo Aufenacker heeft de eerste patiënten met een littekenbreuk geopereerd met de operatierobot. Theo Aufenacker:

“De operaties zijn heel erg goed gegaan. De geopereerde patiënten konden een dag na de operatie al zelfstandig uit bed en op de tweede dag al naar huis. Bij een reguliere operatie heeft de patiënt veel meer pijn en is er vaak 2 dagen pijnstilling via een slangetje in de rug nodig. Dan kan de patiënt ook pas 4 tot 5 dagen na de operatie naar huis.”

Operatie is niet altijd nodig

Als iemand een buikoperatie heeft ondergaan en daar een litteken aan overhoudt, is de buikwand op de plek van het litteken minder stevig. Als de druk in de buikholte toeneemt, bijvoorbeeld door te hoesten of iets zwaars te tillen, kunnen het buikvlies en de buikorganen door de buikwand heen geperst worden. Ongeveer 10% van de littekens na een operatie in de buik ontwikkelt zich tot littekenbreuk. Dit geeft regelmatig pijnklachten en het risico kan ontstaan dat organen beklemd raken, daarnaast zijn er soms beperkingen in het doen en laten van een patiënt.

Niet elke littekenbreuk geeft klachten, een operatie is ook niet altijd nodig. Als er toch geopereerd moet worden verstevigt de chirurg de buikwand met eigen weefsel of een matje van kunststof. Kleinere breuken worden vaak met een kijkoperatie verholpen. Om grote breuken te herstellen was meestal een grote buikoperatie nodig. Door de operatierobot kan ook een grotere littekenbreuk met een kijkoperatie worden hersteld.

Expertise in robotoperaties

In Amerika is deze manier van het herstellen van littekenbreuken al langer gebruikelijk. Rijnstate is het eerste ziekenhuis in Nederland dat de operatierobot inzet bij het herstellen van littekenbreuken. Rijnstate heeft twee operatierobots en heeft bijzondere expertise met het gebruik hiervan. De robot wordt ook ingezet bij oncologische operaties (darmkanker, prostaatkanker, blaaskanker en nierkanker), bij baarmoederverwijdering, verzakkingsoperaties en maagverkleiningen.

Rijnstate is een topklinische ziekenhuisorganisatie met locaties in Arnhem, Zevenaar, Velp en Arnhem-Zuid. Onze kwalitatief hoogwaardige en veilige ziekenhuiszorg is altijd dichtbij voor alle inwoners van de regio Arnhem, Rheden en De Liemers. Rijnstate is met circa 5.500 medewerkers de grootste werkgever van de regio.