Orgelpijp Adoptieplan van de kerk in de Emmastraat

VELP – U zult ongetwijfeld via diverse media hebben vernomen, dat de vrijwilligers van de orgelbouwcommissie van de Rooms Katholieke Sint Eusebiusparochie het grote orgel van de Heilige Hartkerk, dat verwijderd moest worden, hebben gedemonteerd met de bedoeling het in de OLV Visitatiekerk, Emmastraat 18 te Velp boven op de koorzolder weer op te bouwen, een uniek gebeuren.

Op deze koorzolder in Velp stond een versleten en financieel onherstelbaar orgel met 12 registers dat al bijna 30 jaar geleden in onbruik was geraakt. Het Mennesorgel, wat ter vervanging toentertijd werd aangeschaft, is weliswaar een mooi instrument, maar heeft slechts 10 registers, 1 manuaal en een aangehangen pedaal en is dus maar zeer beperkt inzetbaar bij grotere orgelwerken. 
Door de sluiting van de Heilige Hartkerk kwam het daar aanwezige orgel met 28 registers, 2 manualen en een vrij pedaal beschikbaar. Dit op één na grootste orgel van Arnhem moest uit de kerk verwijderd worden, immers na de verkoop van de kerk moest deze leeg worden opgeleverd. Slopen van dit orgel met een romantische klankkleur  zou voor iedere orgelliefhebber een groot cultuurhistorisch verlies betekenen.
Orgelpijp adoptieplan
Daarom heeft het parochiebestuur besloten dit orgel te redden, doch de financiële middelen ontbraken haar. Drie oplossingen voor dit probleem dienden zich aan, sponsors zoeken, de kosten sterk verlagen door het inzetten van eigen vrijwilligers en een orgelpijp adoptieplan op poten te zetten. De combinatie van deze 3 oplossingen hebben gezorgd voor het realiseren van een uniek project met een enthousiaste achterban uit de 3 gemeenten, Arnhem, Rheden (Velp) en Rozendaal. 
Kosten drukken
Onder supervisie van een orgelbouwer zijn deze vrijwilligers vakmensen met diverse specialismen en zodoende kan deze wederopbouw aanzienlijk goedkoper worden uitgevoerd dan wanneer volledig uitbesteed. Desondanks moeten toch nog de uren van de Orgelbouwer, het transport, de membranen (stukje leer wat in een windlade al of niet lucht naar een pijp doorlaat), het speciale schilderwerk en diverse benodigde materialen worden ingekocht. Voor het verplaatsen van dit orgel is een begroting gemaakt die kostendekkend moet zijn. Voordat we goed kunnen beginnen met de wederopbouw moet een redelijk gedeelte van dat bedrag ontvangen zijn. Subsidies en bijdragen zijn al ontvangen, waardoor met het Orgelpijp adoptieplan en de ondersteuning van velen, we  het project financieel sluitend kunnen krijgen.
Start
Op 19 januari jongstleden hebben wij in de “Emmastraat”kerk te Velp het Pijporgel Adoptieplan opgestart. Achter in de kerk zijn de lijsten met de 1600 orgelpijpen van het 28 registers tellende Heilige Hartorgel  en de 800 orgelpijpen van het 10 registers tellende Mennes – orgel opgehangen. Op een geel formulier kan men intekenen om een orgelpijp te adopteren van € 5, 10, 15, 20, 30, 40 of €60, het aantal adopties en een bepaalde orgelpijp. 
Informatieavond
Aanstaande woensdag 19 februari om 19:30 uur wordt een informatieavond gegeven in de boekhandel van Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 te Velp. Hier worden dan filmbeelden vertoond van de demontage van het orgel in de Heilige Hartkerk en het verschil in het bespelen van een één klavier (10 register) of een meervoudig klavierorgel met hetzelfde orgelwerk én de werking van een orgel. Natuurlijk ontbreekt de uitleg van een tweetal organisten niet. Ook hier kunt u intekenen op het Orgelpijp adoptieplan.
Programma:
19:30-20:00 uur, inloop en ontvangst
20.:00-21:00 uur:
  • Welkom 
  • Historie en doel van het orgelproject door Ton Voets met filmbeelden van het Tocata van J.S. Bach (gespeeld op een orgel met een enkelvoudig manuaal en hetzelfde gespeeld op een orgel met een meervoudig manuaal) 
  • Korte filmbeelden van de werking van een orgel en van het demonteren van het orgel in de H. Hartkerk 
  • Beantwoording van de vragen door organist IJsbrand ter Haar en Frank van Merwijk 
  • Korte fragmenten orgelmuziek door Lucas Guitink
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen