Reünie Scoutinggroep Velpsche Woudloopers 21 september 2014

VELP – Scoutinggroep Velpsche Woudloopers viert dit jaar haar 95-jarig bestaan. Op 21 september wordt een reünie georganiseerd.

De officiële bevestiging van de oprichting is gedateerd op 6 maart 1919. In die tijd was Scouting nog niet voor iedereen weggelegd. Het ledenbestand vertegenwoordigde veel mensen uit de hogere lagen van de maatschappij. Na 1945 is hier gelukkig verandering in gekomen. Verder zijn veel Sc. groepen tegenwoordig gemengd (jongens en meiden samen). De V.W. draaide al eind jaren 80 gemengd en dit werd nog eens benadrukt door de fusie, begin jaren 90, met de meisjes Scoutinggroep de Olmen (oprichting 1928). Waarna zij verder gingen onder de naam Velpsche Woudloopers en de Olmen. De groep telt momenteel ongeveer 75 leden.
n22kp2mj19yo2s6u7c5avvw0m
De eerste Scoutingactiviteiten van de V.W. vonden o.a. plaats op de zolder van de van Lennepswatermolen aan de Beekstraat in Velp. De Beekweg was vroeger de naam van de weg, die vanaf de Hoofdstraat langs de van Lennepsmolen tot de spoorlijn liep. De bij de “Vereniging de Nederlandse Padvinders” aangesloten Velpse groep liep niet echt goed. Daarom werd een poging gedaan om de “Velpsche Woudloopers” ook onder de “Padvinderij” te krijgen. In 1922 gingen beide groepen, de V.W. en de Velpse Padvinders, samen. Er werd een Troep I en een troep II in het leven geroepen. Dit bleek niet haalbaar en de “Velpsche Woudloopers” (V.W.) bleven over.
pm563oevsm1m7el0ijnkbrvcq
Door gebrek aan Scoutinggroepen in de wijde omgeving kwamen veel jongens uit Arnhem en Rheden naar de V.W. Deze bijeenkomsten vonden vermoedelijk al plaats in het toen nieuwe clubhuis de Blidestede aan de Kluizenaarsweg. De Duitse bezetters besloten hierop voortzetting van iedere Scoutingactiviteit te verbieden. De V.W. raakte al haar bezittingen kwijt en kon alleen nog in het geheim in kleine bijeenkomsten bij elkaar komen. Er wordt gezegd dat de week voordat het clubuis aan de nazi- jeugdbeweging werd overgedragen er ingebroken is in het clubhuis en vele Scoutingmaterialen ontvreemd werden! Deze doken na de oorlog weer op en werden door de V.W. weer gebruikt. Na de oorlog namen de V.W. hun intrek in hun oude clubhuis aan de Kluizenaarsweg in Velp, vlak bij het oude clubhuis van de Scoutinggroep voor meisjes, “De Olmen”. Echter op deze plaats moest het waterwingebied uitbreiden en het gebouw de Blidestede van de V.W. moest weer ontruimd worden, echter dit keer ook gesloopt.
In de jaren 50 werd begonnen met de bouw van een nieuw troephuis, dat nu nog in gebruik is. Het gebouw “Pax Hill” (vredige heuvel). Dit was oorspronkelijk bedoeld als een “bouwpakket tropenhuis”, klaar om getransporteerd te worden naar het voormalig Nederlands-Indië, nu Indonesië. Het gebouw werd destijds aan de groep, nadat het gebouw geen bestemming kon krijgen in het onafhankelijk geworden Indonesië, geschonken door de Meteoor uit Rheden.
wq1wfw98xix1bylm3k0osjgn6
De groep is in de jaren 90 gefuseerd met de meisjesgroep “De Olmen” en is nog steeds springlevend. Tegenwoordig doen ongeveer 14 miljoen Scouts, verspreid over 112 landen, mee aan de activiteiten van Scouting. Binnen een eeuw tijd is de wereldwijde organisatie van Scouting van enkele groepen in Engeland gegroeid naar een van ’s werelds grootste jeugdorganisaties. In Nederland is Prinses Maxima beschermvrouw van Scouting Nederland.
x6h8pno5nxj6my9pfsxvk66dh
Natuurlijk zal de Scoutinggroep het 86 jarig bestaan van de Olmen en het 95 jarig bestaan van de V.W. vieren. Er zullen voor de groep zelf en reünisten tal van activiteiten georganiseerd worden. Voor de reünie is de groep op zoek naar reünisten van zowel de Olmen als de Woudloopers. De groep verzoekt oud-leden zich op te geven voor de reünie maar ook om deel te nemen aan de organisatie van de reünie. Dit kan door mee te denken en wellicht ook handen uit de mouwen te steken. Dit laatste kan ook betekenen actief andere reünisten te benaderen voor de reünie. 
Op zondag 21 Sept. 2014 zal de reünie plaats vinden. Oud-leden van Woudloopers als ook de Olmen kunnen zich opgeven via het mailadres; [email protected] of door te bellen naar de heer Johan Thijsse, 026-7023716.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen