‘Droge Voeten’

Foto:

Donderdag 16 januari in de Peerdestal te Ellecom: info-avond van Waterschap Rijn-IJssel. Aan de orde is de stand van zaken m.b.t. verhoging van het peil van het grondwater tussen Ellecom en de  A348. Joop Zijlstra, woonachtig in Ellecom, praat u bij.

“”
Middachten entameerde het project ‘Vernatting’ omdat men niet wilde dat de bronbossen bij het kasteel zouden verdrogen. Het begon met afkoppeling van regenwater in Ellecom. De inwoners werden er ook bij betrokken. Het ging per slot om hun dakgoten. In 2007 kwam er een klankbordgroep. (Toepasselijk woord. Er tegenaan roepen en je eigen geluid teruggekaatst krijgen.) Maar intussen kregen mensen in Ellecom in de gaten dat tengevolge van verhoging van het grondwaterpeil de kelders van de lager gelegen woningen in het dorp dreigden vol te lopen. In allerijl – het is intussen 2012 – richt men stichting ‘Droge Voeten’ op. Het bestuur wordt na veel moeite gesprekspartner van de organisatie. Proficiat! 
Wat is te verwachten in de Peerdestal? 
Ik denk het bericht dat door ‘Droge Voeten’ een omslag heeft plaats gevonden. Waterschap Rijn-IJssel zal het gebied van grondwaterverhoging beperken tot het terrein tussen de Eikenstraat in Ellecom en het kasteel Middachten. ‘Droge Voeten’ heeft succes, actie geslaagd, de kelders zullen droog zijn. De rol van ‘Droge Voeten’ moet echter niet worden overdreven. Dacht u dat Middachten zou stoppen bij droge kelders als de bronbossen droog zouden komen te staan? Volgens mij is het Middachten dat de omslag initieerde, voor zichzelf. 
Wat is er aan de hand? 
In de loop van de tijd vat men bij Middachten het plan op om de boerderij van Bosman te verplaatsen naar verderop aan de Eikenstraat. Maar het dringt ook bij Middachten door dat men wel eens geen pachter zou kunnen vinden. Wie wil er in te drassig land een veeboerderij runnen? Het verhogen van de grondwaterstand in dat gebied zou zo zelfs schadelijk zijn. Andersom gezegd: men kon baat hebben bij beperking van het gebied met hoger waterstand. 
De boerderij kon afgebroken worden. Men zou de 400.000 euro van de provincie niet mislopen. Bovendien zou men op de plaats van de afgebroken boerderij en op het terrein erachter villa’s kunnen bouwen. Middachten verzekerd van erfpacht van bouwgrond, hoger dan die van landbouwgrond. Dat grote voordeel is niet mogelijk bij hogere waterstand. Middachten gaat er dus op uit om de grondwaterstand ten oosten van de Eikenstraat te laten voor wat die is. Een wijziging van het bestemmingsplan voor de villa’s zal zoals gewoonlijk een eitje zijn bij B.& W. Hun gemeenteraad springt wel weer in de houding.
Mooi is dat de kosten van het kleine gebied met hogere grondwaterstand minimaal zijn. Een bedrag van 100 euro volstaat om de afstelling van het stuwtje in de Eikenstraat te verhogen! Er zijn maar een paar (eiken) plankjes nodig, bij wijze van spreken. Jammer alleen dat met de omslag de kostbare operatie van de vernatting deels voor niets is. Voor Middachten is dat geen bezwaar. Het kasteel draagt niet bij aan kosten. Dat laat men aan de overheden over. Het enige wat voor het kasteel nog van belang is heeft betrekking op de waterafvoer van de bronbossen. Die gaat via twee beekjes onder de A348 door. De kosten van onderhoud en verbetering daarvan heeft Middachten eerder al ondergebracht in plan Havikerpoort, dat wordt gerealiseerd op kosten van de Rijksoverheid en de Provincie. 
Vernatting (en beperking ervan) zijn schoolvoorbeelden hoe Middachten zaken regelt. Het glossyblad ‘Naober’ tekent in een reportage over kasteel Middachten met mooie foto’s, onder meer het volgende op: “Graaf zu Ortenburg, die bij verschillende banken, waaronder de Deutsche Bank heeft gewerkt als vermogensbeheerder, lacht minzaam. We zitten er bovenop. Zonder cijfers te noemen geeft hij aan dat het lukt om het kasteel financieel gezond te onderhouden” en “Zonder subsidies van de overheid of bijdragen van andere instellingen en fondsen gaat het niet. Het kan zeker niet uit als er iets bijzonders moet gebeuren zoals onlangs de restauratie van de squashhal. Er moet geld van buiten bij. Middachten is iets bijzonders. Je moet zo’n kasteel en landgoed wel als ondernemer exploiteren, anders is het op de langere termijn niet vol te houden.” )*
Is het gek om nu en dan een vraagteken te zetten bij kastelen? Het is zeker goed om dat te doen bij het openbaar bestuur. Hoe gaat men daar eigenlijk met ons geld om? 
Tot slot: Lof voor ‘Droge Voeten’. En kijk wat op de achtergrond gebeurt. 
 * Mijn boodschap: “overheden, gemeentebestuur van Rheden in het bijzonder, let op de zaak van uw burgers en laat de kasteelheren niet bepalen wat er dient te gebeuren in onze gemeente.”
Aanvullende tekst:
Stelt u zich eens voor dat ik bij de gemeente aan zou vragen
een kostbare machinerie aan te leggen om de vijver in mijn  tuin op peil te houden. Dat zou toch ook
volgens u ook een eigenaardige vraag zijn? U bent zeker geneigd te denken:
´geen schijn van kans.´ Maar wat lees ik in de stukken van het Waterschap die
ter inzage liggen? Het kan wel lukken!.
Volgens het plan van het Waterschap (samen met geldschieter
Provincie) komt er een speciale perspompleiding tot stand. Die zal vanuit de
uiterwaarden bij Ellecom water brengen naar de vijvers bij het toekomstige verzorgingshuis
van hoogbejaarde, lichamelijk en/of geestelijk invalide kapitaalkrachtige
personen ´van staat en stand´ op Hof te Dieren. (De gemeenteraad stemde
uiteraard zonder discussie in met het voorstel van B.& W. om voor het
gebouw  de vergunningen te verlenen.)
Ik heb in mijn eerdere tekst een toespeling op de combinatie
van het initiatief van de stichting Twickel met de plannen van Middachten
weggelaten, omdat ik op gerucht vermoedde dat het niet onmogelijk was dat de
preoccupatie van de rentmeester van Hof te Dieren, de heer A. Schimmelpenninck
te Diepenveen, van de baan zou zijn. Immers, geen schijn van kans, toch? Hoe
onnozel kan ik zijn. ..
Want zie hoe ´edelen´ van heinde en ver dreigen te slagen in
hun pogen om het water in hun vijvers op peil te houden, voor rekening van de
overheid, te betalen uit de algemene middelen die gewone mensen via belastingen
opbrengen. Het lijkt een grapje, maar het is gewoon waar: het via de dakgoten
van de Ellecommers afgekoppelde water houdt de vijvers van Twickel op hoogte!
De aannemer die failliet ging op het deelplan afkoppeling regenwater zal niet
onwaarschijnlijk ook nog knarsetanden.   

“”
Door: Joop Zijlstra, Ellecom 
)* Naschrift.
Ik ben vooral benieuwd naar de cijfers van het kasteel in  ‘Noaber’ die de heer Zu Ortenburg niet noemt. Welke bedragen ontvangt men van onze overheden. Over welke bedragen is men vrijgesteld van betaling?   (JZ) 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen