Open Monumentendag 2018: Een prachtweekend voor nieuwsgierige aagjes

Foto: Open Monumentendag 2018

GEMEENTE RHEDEN/ROZENDAAL – U hoeft uw nieuwsgierigheid in het weekend van 8 en 9 september niet te bedwingen. Tientallen monumenten in de gemeenten Rheden en Rozendaal openen dan hun deuren voor Open Monumentendag 2018.

U kunt eindelijk eens rondkijken in een monumentaal pand of rondstruinen op een van de prachtige landgoederen bij u in de buurt.

Het is alweer de 32ste keer dat de Open Monumentendag wordt georganiseerd. Ruim driehonderd Nederlandse gemeenten doen mee met een eigen programma en met meer dan vierduizend monumenten.

Thema: In Europa

Het jaarthema In Europa maakt zichtbaar hoe kunst- en cultuurstromingen uit verschillende delen van Europa van invloed waren op Nederlandse architecten, bouwkundigen en kunstenaars. Afkijken mocht. Zo dienden Duitse kastelen en Engelse tuinen als inspiratie voor landgoederen en buitenplaatsen zoals Hof Te Dieren, Biljoen en Middachten. Er werden zelfs vaklieden aangetrokken om nieuwe technieken toe te passen voor bouwwerken en tuinen.

Hoogtepunten: Er is veel om uit te kiezen, maar vermeldenswaard zijn:

Hof te Dieren

Stadhouder Willem II betrok in 1647 het terrein van de commanderij van de Ridderlijke Duitse Orde. Zoon Willem III maakt er een jachtslot van, dat helaas afbrandde. Ook het huis van eigenaren Van Heeckeren van Wassenaer brandde af. Wat bleef was een van de mooiste landschapsparken van landschapsarchitecten Zocher en Petzold. Het deel van het park rondom de plaats waar het huis heeft gestaan is nu te bewonderen.

Jachthuis Imbosch

De huidige bewoners vertellen graag over de historie van het jachthuis de Imbosch op Rozendaal. Het gebied werd rond 1760 ontgonnen door baron Assueer Jan Torck.

Landgoed Heuven

Het landhuis is er niet meer maar het koetshuis is wel te bewonderen. Juffrouw Wurfbain, nazaat van de Amsterdamse bankier die de buitenplaats aanlegde, gaf in 1970 jachthoornblazers toestemming om in het koetshuis samen te komen. Dat gebeurt tot op de dag van vandaag. Met de jachthoorn kunnen jagers op grote afstand met elkaar communiceren. De signalen zoals ‘starten, sneller, langzamer, breek af’ zijn in alle Europese landen waar de jachthoorn wordt gebruikt, gelijkluidend. De jachthoornblazers zijn zondag bij het koetshuis te zien en te horen.”

Nieuw Schoonoord

De Fotoclub Veluwezoom exposeert met foto’s van gemeentelijke monumenten in de hal. Dit complex is een goed voorbeeld van het zogeheten Nieuwe Bouwen, waarvoor begrippen als functionalisme, standaardisatie en schaalvergroting werden geïntroduceerd.

Er is natuurlijk nog veel meer moois  te zien in gemeente Rheden en Rozendaal, meer weten? Download dan het programmaboekje voor alle informatie HIER. Kijken naar de afgelopen jaren? Ga dan naar het dossier: Open Monumentendag

Wie maakt het mogelijk

Het comité Open Monumentendag Rheden-Rozendaal organiseert de Open Monumentendag voor de gemeenten Rheden en Rozendaal. Dat u een kijkje kunt nemen op deze bijzondere locaties is dankzij vele vrijwilligers, eigenaren en beheerders.

Elise de Man, vrijwilliger bij Koetshuis Heuven:

“We horen van bezoekers dat ze het erg leuk vinden om binnen te mogen kijken. Velen kennen het gebouw, komen er al veertig jaar langs, laten hun hond er uit of doen een wekelijkse wandeling en weten niet wat er achter die grote deuren te zien is. Wij doen dus graag mee.”

Wethouder Erfgoed Marc Budel:

“De verhalen van onze monumenten, de schatten van Rheden en Rozendaal, zijn het waard om door te geven, voor nu en de toekomstige generaties. Eigenaren en beheerders die bereid zijn om dit weekend hun deuren op te stellen, moeten we koesteren.”

Open Monumentendag 2018

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen