Rheden Nieuws eet smakelijk kaas en nootjes

Foto: Mini D on TrendHype

COLUMN – Uw columnist beleeft er plezier aan om in Maaseik, net over de grens bij Roermond met, Belgen een Belgisch biertje te drinken. Nootjes krijg je er standaard bij en je kunt ook een kaasplankje bestellen. U moet dan denken aan 150 tot 200 gram kaas met smakelijke mosterd. Dat is een heel goede combinatie met bier.

Het is dan ook geen toeval dat op deze lijst met Belgische kazen bij iedere kaas een bier bestaat met dezelfde naam. Er ontbreken wel een aantal Belgen op de lijst van Wikipedia zoals de Passendale en Herfse kaas. Deze Limburgse roodschimmel lijkt op de Münster uit de Elzas en Romoudou (Rommedoeke of stinkkies in Maastricht). De laatste is het lekkerst met kummelzaadjes. Roumoudre betekent opnieuw melken. De koe wordt twee keer gemolken waarbij de tweede keer meer vet in de melk zit die voor deze kaas wordt gebruikt.

Een bier zonder eigen kaas is Triple Karmeliet. De kloosterorde van de Trappisten is bekend van de bieren en kazen. Karmelieten hebben die traditie niet. In Dendermonde waar Triple Karmeliet vandaan komt, staat ook geen klooster meer. Wel brouwerij Bosteels. Hun triple is ook niet eeuwenoud, het is naar een eeuwenoud recept. De familie Bosteels vond bij toeval een 17de -eeuws recept voor een meergranenbier uit het Karmelietenklooster in Dendermonde. Bosteels heeft dat voor 90% gebruikt als recept uit 1679 voor het huidige bier. Het traditionele karakter van het bier wordt nog eens extra benadrukt door het speciale glas, het etiket en het wapen dat de fles en het glas siert. Brouwerij Bosteels heeft het echter pas in 1996 op de markt gebracht.

Wie nog meer wil lezen over Triple Karmeliet kan bij verlorenbieren.nl terecht, daar staat ook het originele recept uit de 17de-eeuw en een bewerkte versie om zelf te brouwen.

Rheden eet smakelijk!

 

Reacties

article
125168
Uw columnist beleeft er plezier aan om met, Belgen een Belgisch biertje te drinken
COLUMN – Uw columnist beleeft er plezier aan om in Maaseik, net over de grens bij
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/125168/rheden-nieuws-eet-smakelijk-kaas-en-nootjes/
2018-08-26T19:10:08+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2018/08/26190844/Rheden-eet-smakelijk-Kaas-en-Nootjes-Mini-D-on-TrendHype.jpg
België, Bier, Column, gerechten, Kaas, Nootjes, Rheden eet smakelijk, rheden.nieuws.nl
Column, Nieuws