INGEZONDEN: Burgers staan op tegen sluiting van de Doesburgsedijk in Dieren

Foto: Rob Elferink

INGEZONDEN – (Door burgerinitiatiefgroep o.l.v. Rob Elferink) Een beetje internet surfen, gevolgd door het lezen van nieuwsbrief 2 van Traverse Dieren, bracht me op het spoor van een feit dat lange tijd uit de media is gehouden. Namelijk dat de Doesburgsedijk aan het gemotoriseerd verkeer onttrokken gaat worden.

De gemeente heeft een tijd geleden, zeggende de burgers daar nog in gehoord te hebben, een convenant gesloten met provincie en stichting Twickel. Dat zodra Traverse Dieren klaar is, de Doesburgsedijk voor gemotoriseerd verkeer af te sluiten.

Bij het Traverse Dieren Informatiecentrum waar ik regelmatig was, werd veel informatie gegeven maar het besluit over de Doesburgsedijk werd niet genoemd en was ook op geen van de informatiepanelen te bekennen.

De afspraken zijn echter wel door vorige gemeenteraad en het college van B&W gemaakt, dat maakt dat wellicht hedendaagse gemeenteraad/college, na onderzoek, en inlichtingen daar anders over kan denken, en wil handelen.

Met wethouder Klomberg die verkeer in zijn portefeuille heeft, heeft de burgerinitiatiefgroep dinsdag 14 augustus 2018, een soort aftastende brainstromsessie gehad, om te kijken hoe de wethouder en het college staan in de discussie die er ontstaat over dit besluit. Deze wethouder van een partij die democratie, dus burgermedezeggenschap, hoog in het vaandel heeft staan, leek van geen wijken van de standpunten van zijn voorgangers. Niet ingaand op voortschrijdend inzicht, inspelend op de actuele verkeersontwikkelingen m.b.t. Traverse Dieren. Alles werd als “peanuts” afgedaan, de burger maakte niet danig bezwaar volgens een andere gemeentewoordvoerder.

Er reageerden velen op een stelling van rheden.nieuws.nl op haar Facebookpagina, of de Doesburgsedijk open moet blijven voor autoverkeer. Maar liefst 170 opmerkingen op deze post, nota bene in vakantietijd met nog veel mensen niet thuis, geven duidelijk aan dat dit vraagstuk leeft in Dieren en omgeving.

Mensen gaven ook inhoudelijke argumenten op het emailadres [email protected] en met optekening van de verklaringen op de Facebookpagina, dit leverde de burgerinitiatiefgroep maar liefst 10 A4’jes aan begunstigers met diverse argumenten voor het openhouden van de Doesburgsedijk op.

Recent lijkt zich ook een meerderheid van ondernemers uit Dieren-Zuid, zich af te zetten tegen afsluiting van de Doesburgsedijk, een toevoerhaven voor hen van klandizie en goederen. Zelfs omliggende dorpen mokken al. Dat als de Doesburgsedijk afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer, ze Dieren niet meer aandoen. De afsluiting van de Doesburgsedijk schijnt zelfs aan de orde te komen in de raad in Doesburg, heeft de burgerinitiatiefgroep zich laten vertellen. Het is een levensader, een economische ader voor Dieren.

De Chinees op de hoek van de Doesburgsedijk is het gedonder van de gemeente spuugzat met zijn afsluitingen op de Doesburgsedijk. Men denke bijvoorbeeld aan de restauratie van de muur van Hof te Dieren, en de wegafzettingen die daarmee gepaard gingen en die voor het bedrijf zichtbaar de bezoekersaantallen terugbracht. De uitbater van het bedrijf gaf aan: “Dan maar naar de gemeente te moeten gaan en de hand op te moeten gaan houden” als de Doesburgsedijk afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer.

Ook wordt de weg veelvuldig gebruikt door ondernemers en burgers mensen die in omliggende plaatsen werken en vice versa. De Doesburgsedijk is de poort naar de Achterhoek en het oosten van Gelderland, zonder dat je hoeft om te rijden en niet direct verzeild raakt in een file. Files die zich nu al, veelvuldig aftekenen in de spits, door verkeer dat afkomstig is van de A348 en via de N348 Dieren in wil rijden. Of erger nog, door aanrijdingen op bovenstaande wegen en bijvoorbeeld in de nieuwe tunnelbak of andere toevoerwegen naar Dieren.

Je wordt ook, mits het doorgaat, met zijn allen gedwongen door de tunnelbak te rijden, wat de verkeersdruk als nooit tevoren zal laten toenemen. Je kunt niet meer rustig rijdend over de Doesburgsedijk Dieren verlaten of binnenkomen, genietend van een weg die er altijd al was. Onttrekking van de Doesburgsedijk is naar mijn idee, dan ook onnatuurlijk.

De Dierenaren is veel ontnomen. Men neme het openluchtzwembad, het zicht op een mooi historisch station dat nu ingesloten ligt tussen een parkeergarage, de passerelle en de tunnelbak. Dieren-Zuid en Dieren-Noord dat nu nog meer, gescheiden is van elkaar. Dat was toch helemaal niet de bedoeling? Ook het idyllisch plaatje van kuuroordachtige tafereel van de Doesburgsedijk van weleer, is ver te zoeken, zoals op oude foto’s rond de eeuwwisseling van 1900 het geval was.

Het liefst zou de burgerinitiatiefgroep het verkeer over de Doesburgsedijk onaangeroerd laten, laat het gemotoriseerde verkeer wel door in belang van de burger, de economie en het toerisme. En niet alleen eigen voordeurbelang.

Hopelijk zet dit stuk de lezer aan het denken en handelen. Dan kan de gemeente daarop worden aangesproken medio september of oktober. Reacties mogen naar onderstaand emailadres.

Namens de burgerinitiatiefgroep, Rob Elferink [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen