47 sollicitanten in de race voor het burgemeestersambt in Rozendaal

Jan Hendrik Klein Molenkamp tijdens de jaarlijkse Heideschouw
Jan Hendrik Klein Molenkamp tijdens de jaarlijkse Heideschouw
Foto: rheden.nieuws.nl

ROZENDAAL – Voor de burgemeestersvacature in de gemeente Rozendaal (circa 1.600 inwoners) hebben zich 47 sollicitanten gemeld bij Jan Markink,  loco-commissaris van de Koning in de provincie Gelderland. De huidige burgemeester Jan Hendrik Klein Molekamp gaat in 2019 met pensioen.

De verdeling naar politieke oriëntatie is als volgt:

CDA : 8
ChristenUnie : 1
D66 : 4
GroenLinks : 2
PvdA : 3
SGP : 1
VVD : 13
Lokale partij : 3
Overig : 15

 

14 vrouwelijke kandidaten

Onder de kandidaten bevinden zich 1 (oud- of waarnemend)burgemeester, 15 (oud-)wethouders, 13 (oud-)volksvertegenwoordigers (Europees parlement, rijk, provincie, gemeente). De overige kandidaten zijn afkomstig uit bijvoorbeeld het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs of de sector dienstverlening. De leeftijd van de kandidaten varieert van 30 tot 67 jaar, onder hen bevinden zich 14 vrouwelijke kandidaten.

Procedure

In de komende weken zal de Gelderse loco-commissaris van de Koning gesprekken voeren met een aantal sollicitanten. Vervolgens bespreekt hij alle sollicitanten met de door de gemeenteraad van Rozendaal ingestelde vertrouwenscommissie. In gezamenlijk overleg wordt een selectie van de sollicitanten vastgesteld, met wie de vertrouwenscommissie de procedure vervolgt.

De vertrouwenscommissie geeft een advies aan de gemeenteraad. De gemeenteraad stelt vervolgens de aanbeveling voor een nieuwe burgemeester vast. De aanbeveling wordt, vergezeld van een advies van de commissaris van de Koning, aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangeboden. Als de Koning en de minister het Koninklijk Besluit hebben ondertekend is de kandidaat officieel benoemd tot burgemeester. De (loco-)commissaris van de Koning zal de nieuwe burgemeester beëdigen, waarna de burgemeester officieel in functie is.

De aanbeveling voor een nieuwe burgemeester zal naar verwachting eind oktober in de gemeenteraad van Rozendaal worden vastgesteld. De beëdiging zal begin februari 2019 plaatsvinden.

Wegens ziekte heeft Clemens Cornielje, de commissaris van de Koning in de provincie Gelderland, zijn taken tijdelijk neergelegd. Tot die tijd neemt gedeputeerde Jan Markink, als loco-commissaris, een deel van de taken van de heer Cornielje over.

De (loco-)commissaris van de Koning treedt in deze procedure op als rijksheer.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen