Modder op de weg? Gas los!

Foto: foter.com

REGIO – Het oogstseizoen is begonnen, landbouwvoertuigen rijden af en aan door het buitengebied om de oogst van het land te halen. In combinatie met natte weersomstandigheden kan er modder op de weg achterblijven.

Dit leidt tot gladde wegen, wat gevaarlijke verkeersituaties kan opleveren. “Oppassen geblazen dus!”

ROV Oost-Nederland heeft in samenwerking met CUMELA Nederland een campagne ontwikkeld die weggebruikers oproept om in situaties met modder op de weg het rijgedrag aan te passen. De campagne is op 19 september officieel gestart in Gelderland door Conny Bieze (vice-voorzitter ROV Oost-Nederland en gedeputeerde provincie Gelderland), Maarten Dekkers (afdelingsvoorzitter CUMELA Gelderland) en Hans van der Sleen (wethouder gemeente Voorst).

Modder op de weg? Gas los!

Campagne: Modder op de weg? Gas los!

De campagne geeft weggebruikers tekst en uitleg over wat je moet doen bij modder op de weg: Rijd je in het buitengebied en zie je een geel waarschuwingsbord in de berm staan? Dan betekent dat dat er iets verderop modder op de weg ligt. Matig je snelheid, laat het gas los, blijf sturen in de richting waar je heen wilt en absoluut niet remmen.

De veroorzakers van de modder zijn verplicht om de weg zo veilig mogelijk te houden. Ze plaatsen waarschuwingsborden als de kans op modder aanwezig is en maken de weg zo snel mogelijk weer schoon. Het kan echter zo zijn dat er in verband met de drukke werkzaamheden gedurende de dag toch wat modder blijft liggen. Naast de tip om het gas los te laten vraagt de campagne daarom ook om onderling begrip: als we in het verkeer rekening houden met en begrip hebben voor elkaar, dan komt dat de verkeersveiligheid ten goede.

De gemeente is verantwoordelijk voor handhaving en toezicht. Mocht je als weggebruiker modder op de weg tegenkomen en er staat geen waarschuwingsbord, meld dit dan zo spoedig mogelijk aan de desbetreffende gemeente.

Campagnemateriaal

Voor de campagne zijn diverse digitale communicatiemiddelen ontwikkeld. Zo zijn er een korte instructievideo, een social media filmpje en Facebook- en Twitterposts. Deze middelen zijn te vinden op de websites van ROV Oost-Nederland www.rovoostnederland.nl en CUMELA Nederland www.cumela.nl.

ROV Oost-Nederland

Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel de partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen ze de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Zij richt zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. Hun ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis! Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.

CUMELA Nederland

CUMELA is een brancheorganisatie voor ruim 3.000 Nederlandse bedrijven in cultuurtechnische werken, grondverzet en infra, agrarisch loonwerk en meststoffendistributie. Een team van zo’n 90 medewerkers ondersteunt de cumelabedrijven met advies in de brede zin: van algemene advisering voor de gehele sector of ledengroepen tot en met individueel maatwerkadvies en begeleiding bij bedrijfsprocessen.

Modder op de weg? Gas los!

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden