Rheden Nieuws eet smakelijk met orzo

Foto: smohundro on Foter.com CC BY-NC-SA

COLUMN –¬†Gisteren maakte uw columnist Griekse stijl garnalen in tomatensaus. Speciaal aan dit recept was de orzo. Het is pasta in de vorm van een rijstkorrel.

Overigens is orzo het Italiaanse woord voor gerst. Gerst is net als rijst een graansoort. Orzo wordt in Nederland ook Griekse rijst genoemd terwijl de Grieken het Kritharaki noemen. Hier kunt u overigens vooral riso no. 74 van De Cecco kopen.

Mocht u denken dat orzo van gerst gemaakt is, dan heeft u het mis. Het wordt gemaakt van durumtarwe (ook harde tarwe) door het tot gries (semolina) te malen. Dit is ook de basis voor andere Italiaanse pasta en couscous en bulgur.

Orzo smaakt iets zoeter dan andere pastasoorten en combineert goed met Zuid-Europese groenten. Het is wel wat duurder.

Anders dan de pastasoorten als spaghetti of lasagne die in water gekookt worden, neemt orzo het water of de bouillon op tijdens het koken net zoals bij rijst. U heeft 3 delen vocht nodig op 1 deel orzo. Dat geeft voordelen. Zo kan het als pasta of rijst geserveerd worden met een saus, het kan als vulling verwerkt worden in tomaten of courgettes, het kan de laatste 20 minuten meegaren in een ovenschotel of 10 minuten in een (maaltijd)soep.

Als de orzo koud is kan het aan salade toegevoegd worden. Kortom pasta met de voordelen van rijst.

Nog een paar recepten met orza: paprika-orzo soep, orzo met balsamicokip en een salade met orzo.

Rheden eet smakelijk!

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen