Rheden Nieuws eet smakelijk verse eieren

Foto: rheden.nieuws.nl

COLUMN – Op menige ontbijttafel zal op zondagochtend een gekookt eitje naast het bord staan. Hoe verser, hoe lekkerder. Een kakelvers ei is eerder op de dag gelegd door de kip.

Dat is (vrijwel) onmogelijk als u het in de winkel koopt. Voor echt verse eieren zult u zelf kippen moeten houden en dan maar hopen dat ze, als de kippen loslopen in uw tuin, de eieren op een vast plaats leggen. Als u bij toeval ergens onder struik de eieren terugvindt, valt er weinig te zeggen over de versheid.

Vers of niet?

Of toch? Wie een eitje kookt, zal het zijn opgevallen dat soms het ei op de bodem van het pannetje blijft liggen, of juist schuin omhoog steekt met de punt omhoog, of het staat rechtop met de punt omhoog of het komt los van de bodem: het ei drijft. In het laatste geval is het ei bedorven en meer dan 3 weken oud. Op de bodem en verticaal met de punt omhoog wil zeggen dat ze 2 tot 3 weken oud zijn, kunt u ook beter niet eten. Liggen ze plat op de bodem dan zijn ze vers.

Ook als ze in de winkel gekocht worden is de versheid niet altijd precies te bepalen. Ondanks het stempeltje met ‘THT’ met datum (tenminste houdbaar tot), kun ze door bijvoorbeeld het bewaren eerder te oud worden. Je ziet dat eieren uit hetzelfde doosje toch verschillende reageren in het water.

Nu zult u vragen: hoe zie ik als ik ei bak of verwerk in een gerecht dat het vers is? Op dezelfde manier: voor het gebruik in een doorzichtig kom leggen en kijken of ze plat op de bodem liggen. Daarna kunt u ze gebruiken (of weggooien). Ook bij het openen van het ei, kunt u aan de stevige structuur zien dat het vers is, hoe slapper: hoe ouder het ei. Hoe witter het eiwit is, hoe verser het ei. Ook een dikker eiwit rond de dooier duidt op een vers ei. En als het stinkt….

Elk ei heeft een luchtkamertje, dat wordt groter als het ei ouder wordt en daardoor gaat het meer drijven. Als u een gaatje in het ei prikt voor het koken, werkt de test niet meer. Ook niet met kokend water.

Zin in een omelet gekregen? baveuse, boerenomelet en een Chinese omelet met garnalen.

 

Rheden eet smakelijk!

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden