Lezing 100 jaar Einde Eerste Wereldoorlog

Foto: YouTube

SPANKEREN – Het bestuur van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal organiseert, in samenwerking met  Stichting  Dorpskerk Spankeren, een lezing met de titel ‘De oer-catastophe van de 20e eeuw’.

De lezing wordt gegeven door de heer Hans van den Berg, Germanist en rondleider op Huize Doorn, dat na de 1e Wereldoorlog woonhuis van de Duitse keizer Wilhelm II was.

De lezing wordt gegeven op 8 november om 19.30 uur in de Dorpskerk van Spankeren, Kerkweg 2, 6956 CG Spankeren. Entree €2,50, leden van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal hebben gratis toegang.

11 november 1918

De datum van deze lezing is niet toevallig gekozen, het is op 11 november namelijk precies 100 jaar geleden dat om 11.11 uur  ‘s avonds de wapens zwegen en ‘The Great War’ of ‘La grande Guerre’  ten einde kwam. Die benaming is niet ten onrechte, want hoewel het aantal  slachtoffers van dit toch voornamelijk Europese conflict met meer dan 9 miljoen soldaten en burgers aanzienlijk kleiner is dan dat van de Tweede Wereldoorlog, staan de onmenselijke gewelddadigheden zoals het gebruik van gifgas, in het collectieve geheugen gegrift.

Europa zou er definitief door veranderen

De meeste slachtoffers kwamen uit Groot-Brittannië en haar gewesten maar ook velen uit Frankrijk, Rusland en Duitsland, de impact op die landen was dan ook enorm. Maar ook in geopolitiek opzicht waren de gevolgen van deze oorlog groot. Europa zou er definitief door veranderen. Tegelijkertijd werd ook door de zware sancties en herstelbetalingen die Duitsland werden opgelegd de kiem voor de opkomst van het Nationaal-Socialisme en daarmee Tweede Wereldoorlog gelegd .

Neutraal

Nederland was neutraal gebleven tijdens dit conflict dat een groot deel van Europa in brand zette. Toch ging de oorlog niet ongemerkt aan ons land voorbij, er kwamen bijvoorbeeld zo’n 1,5 miljoen vluchtelingen, voornamelijk uit België,  ons land binnen op zoek naar een veilige plek. Hieronder waren ook meer dan 33.000 militairen uit verschillende landen. Deze vluchtelingen werden op verschillende plaatsen in ons land  ondergebracht in kampen. Ook de Duitse keizer vluchtte in 1918 naar ons land, wetende dat vanwege de neutraliteit ons land hem niet zou uitleveren aan Engeland, dat hem als oorlogsmisdadiger wenste te vervolgen.

'
article
128908
‘De oer-catastophe van de 20e eeuw’
SPANKEREN – Het bestuur van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal organiseert, in samenwerking met  Stichting  Dorpskerk
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/128908/lezing-100-jaar-einde-eerste-wereldoorlog/
2018-10-24T19:32:26+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2018/10/24193119/1e-Wereldoorlog.jpg
100 jaar, Eerste Wereldoorlog, lezing, Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal, rheden.nieuws.nl
Nieuws