Op je zestiende wijzer in geldzaken worden

Foto: Astrum College Velp

VELP – Mbo-ers van het Astrum College uit Velp adviseren de gemeente Rheden om niet te wachten met informatie over hun financiële verantwoordelijkheden tot jongeren 18 zijn. Ook vinden ze dat jongeren die opgroeien in armoede meer steun nodig hebben en over hun situatie moeten kunnen praten met anderen.

Speaking Minds

De studenten spraken voor het project Speaking Minds gedurende 11 weken met elkaar over het thema armoede. Ze probeerden antwoord te geven op de vraag wat jongeren die opgroeien in armoede nodig hebben om mee te kunnen doen in de samenleving. Wethouder Gea Hofstede nam donderdag 15 november de adviezen in ontvangst.

Informatie over financiële zaken

De studenten vinden dat de gemeente al wanneer jongeren zestien worden informatie moeten ontvangen over financiële zaken. Ze worden nog te weinig en te laat geïnformeerd over hun financiële verantwoordelijkheden. Het kost tijd om een buffer op te bouwen voor uitgaven zoals ziektekostenverzekering en toeslagen laten soms enige tijd op zich wachten. Voorlichting op scholen van ervaringsdeskundigen bereidt ze beter op hun zelfstandigheid voor. Ze vinden ook dat armoede bespreekbaar moet zijn. Jongeren missen vaak voldoende steun uit hum omgeving. Met een maatjesproject zouden onderwerpen als armoede, schulden en geldzorgen uit de taboesfeer kunnen worden gehaald. Daarnaast zouden jongeren over essentiële dingen als wifi en telefoon moeten kunnen beschikken, zodat ze niet achterblijven.

Armoede uit taboesfeer

“Armoede is best een taboe onderwerp”, zegt Joey Grijsen, een van de deelnemers aan Speaking Minds, “maar we hebben er nu heel openhartig over gepraat. We helpen elkaar nu met kleine dingen als iemand even geen geld heeft.” Klasgenoot Roksana vindt dat jongeren als ze 18 worden in het diepe worden gegooid. “Je moet bijvoorbeeld al wat gespaard hebben om je eerste zorgpremie te betalen. Het is daarom beter om eerder voorgelicht te worden.“ Marese Sissing adviseert daarom om een brede campagne te starten, zodat jongeren met elkaar over armoede praten en elkaar tips kunnen geven.

Aanpak armoede

Op donderdag 15 november 2018 presenteerden ze hun adviezen aan wethouder Armoedebestrijding Gea Hofstede van de gemeente Rheden. Hofstede: ”Zo mooi dat deze jongeren creatief met ons meedenken! Dat helpt ons bij het maken van keuzes in de manier waarop we armoede aanpakken. We gaan kijken welke aanbevelingen we kunnen overnemen. We doen al veel. Zo geven we een vergoeding in de schoolkosten aan kinderen tot en met 17 jaar. Hiermee kan bijvoorbeeld, een schooltas of schrijfspullen worden gekocht. Bij Stichting Leergeld kunnen gezinnen terecht voor een laptop en fiets. En met de Gelrepas kunnen ze eropuit. We hebben een financieel jongerencoach, waar jongeren te rade kunnen gaan, als ze vragen over geld hebben.”

Wat is Speaking Minds

Speaking Minds is een leerproject van Save the Children, Defence for Children en Stimulansz, bedoeld om jongeren een stem te geven in de aanpak van armoede en schulden. Nederland kent bijna 300.000 kinderen en jongeren die te maken hebben met armoede. Vaak schamen ze zich, zijn onzeker en trekken zich terug uit sociale activiteiten. De initiatiefnemers willen dat gemeenten bij de aanpak van armoede en schulden meer rekening houden met de wensen van kinderen uit arme gezinnen. Zij hebben een goede kijk op wat beter kan. Het beleid kan zo beter aansluiten op de wensen die jongeren in armoede en/of met schulden hebben. Gedurende 11 weken gaat een groep jongeren met een adviesvraag van de gemeente aan de slag. Ze doen onderzoek, gaan op veldbezoek en stellen een advies op dat tot slot aan de gemeente wordt uitgebracht.

Een tweede groep studenten van het Astrum College bereidt een advies aan staatsecretaris Tamara van Ark voor.  Speaking Minds draaide eerder al in onder meer Almelo, Kampen en Utrecht.

Speaking Minds

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen