Stine Jensen in de Grote Kerk Velp

Foto: Jan Reinier van Vliet

VELP – ‘Eerste Liefde’. Dat is de titel van het essay voor de Maand van de Spiritualiteit. Filosofe Stine Jensen schreef het en 16 januari geeft ze er een lezing over in de Grote Kerk in Velp.

Het thema van de Maand van de Spiritualiteit 2019 is ‘Met aandacht’. In de aandachtseconomie is aandacht voor jezelf, aandacht voor de ander, voor je werk of gewoonweg aandacht voor de dingen om je heen een schaars goed geworden. Dat geeft te denken, want vrijwel iedere religieuze en spirituele traditie kent aandacht een belangrijke rol toe om te komen tot inzicht, betekenis, liefde, bevrijding, rust of geluk. En niet voor niets hebben veel spirituele boeken aandacht als thema. Of het nu onder de noemer mindfulness, meditatie of simpelweg focus gepresenteerd wordt. Kortom, aandacht verdient onze aandacht.

Aandacht en Eerste liefde

Het essay van Stine Jensen ‘Eerste liefde’ is een filosofische, persoonlijke en spirituele mijmering over liefde en de rol die aandacht daarin heeft. Het kat- en muisspel is in het begin van de liefde een verfijnd aandachtsspel. Als de liefde langer duurt, wordt gebrek aan aandacht de oorzaak van het probleem én het medicijn voor herstel: ‘We moeten elkaar meer aandacht geven’. Dit essay gaat over de taal en verbeelding van eerste liefde, en de lessen over de kunst van het aandacht geven.

Stine Jensen

Stine Jensen (1972) is filosoof, schrijver en programmamaker. Ze werd geboren in Denemarken maar groeide op in Nederland. Stine schreef diverse boeken, over mannelijkheid en vrouwelijkheid, liegen, liefde tussen Turken en Europeanen, Scandinavië, opvoeden, emoties en identiteit. In 2015 werd haar kinderboek Lieve Stine, weet jij het? bekroond met een Zilveren Griffel. In dat jaar publiceerde ze ook het boek Go East: Een filosoof reist door de wereld van yoga, mindfulness en spiritualiteit, dat genomineerd werd voor het Beste Spirituele Boek 2015. Het gaat over de yoga-opleiding die ze in 2014 volgde tot kundalini yoga-lerares. Voor omroep HUMAN heeft ze meerdere tv-programma’s gemaakt.

Maand van de Spiritualiteit

De Maand van de Spiritualiteit (sinds 2013) is een initiatief van KRO-NCRV en dagblad Trouw. Veel mensen hebben behoefte aan inspiratie en zingeving. Het lijkt erop dat er ondanks alle welvaart ook iets verloren is gegaan. Daarom zoeken mensen naar een beter evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn. De initiatiefnemers van De Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij deze groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie die we in onze samenleving op dit moment zien.

Woensdag 16 januari – aanvang 19.30 uur – entree € 7,50 – Grote Kerk, Kerkstraat 32, Velp

Organisatie: De Protestantse Gemeente PKN Velp in samenwerking met Boekhandel Jansen & de Feijter. Het essay is te koop voor € 3,75 in de boekhandel tijdens de Maand van de Spiritualiteit, van vrijdag 11 januari tot en met zondag 10 februari 2019.

(Foto Stine Jensen: Jan Reinier van Vliet)

www.maandvandespiritualiteit.nl

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden