Gladheidsbestrijding gemeente Rheden

Foto: nieuws.nl

GEMEENTE RHEDEN – We gaan een pak sneeuw krijgen als je de weersverwachting mag geloven, mogelijk zelfs vijf tot tien centimeter. De verwachting is dat het donderdag grotendeels verdwenen is, maar in de nacht van vrijdag gaat het opnieuw sneeuwen.

Bij gemeente Rheden staan van 1 november tot 1 april zeven dagen per week, 24 uur per dag, de strooiwagens klaar voor vertrek om gladheid in de gemeente te voorkomen en te bestrijden. De betrokken medewerkers zijn continue oproepbaar om te strooien.

Waar en wanneer wordt gladheid bestreden

Voor het bestrijden van ijzel of sneeuw werkt de gemeente met 4 strooischema’s. Ieder gebied heeft een eigen strooiwagen tot de beschikking. Eerst strooien zij op hoofdwegen en busroutes, daarna op de ontsluitingswegen van woonwijken. Ook op fietspaden strooien of veegt de gemeente zo goed mogelijk. Rondom belangrijke locaties als winkelgebieden, verzorgingshuizen, bushaltes, brievenbussen, oversteekplaatsen en scholen maken de gemeentewerkers, de stoepen sneeuwvrij.

Wanneer wordt er gestrooid?

De medewerkers van de gladheidsbestrijding bepalen wanneer er wordt gestrooid. Ze kijken regelmatig buiten als er gladheid wordt verwacht. Via Meteo-consult houden ze het actuele weerbeeld en weersverwachting in de gaten. Normaal gesproken wordt er gestrooid als het al glad begint te worden. Een strooiroute duurt ongeveer 3 uur. Houd er daarom rekening mee dat er niet direct overal zout ligt en het nog glad kan zijn op de wegen. Bij uitzondering strooit de gemeente voortijdig (preventief). Dit gebeurt in de regel als er sneeuw verwacht wordt.

Bij zeer extreme weersomstandigheden kan het zijn dat er niet meteen op alle wegen gestrooid kan worden. De belangrijkste wegen krijgen dan voorrang op minder belangrijke wegen.

Download voor meer informatie het Draaiboek Gladheidbestrijding (PDF, 170 kB).

Help mee gladheid te voorkomen

Zorg voor uw eigen veiligheid en die van uw buren. Maak en houd de stoep voor uw woning sneeuw- en ijsvrij. Het is handig om van te voren al te zorgen voor strooizout of zand. En wees altijd extra voorzichtig in het verkeer!

Afsluiting toegangswegen Posbank en Rozendaalse Veld

In de winter komt het voor dat de toegangswegen naar de Posbank of het Rozendaalse Veld (hondenlosloopgebied) door bevriezing of sneeuw geheel of gedeeltelijk zijn afgesloten. Dit wordt altijd duidelijk met borden en wegafzettingen aangegeven. Zout strooien doet de gemeente niet omdat het een beschermd natuurgebied is. En door het hoogteverschil is sneeuwschuiven geen optie. Daardoor verdwijnt de sneeuw en ijsvorming in deze bosrijke omgeving minder snel.

De gemeente controleert bij een afsluiting dagelijks of de wegen weer begaanbaar zijn. Ondanks dat het er “beneden” weer veilig uitziet, kunnen de wegen verderop nog helemaal niet toegankelijk zijn.

Een afsluiting wil niet zeggen dat u de Posbank of Rozendaalse Veld niet op mag. De toegangswegen zijn specifiek voor voertuigen afgesloten. U kunt natuurlijk  gewoon wandelend van het schitterende landschap blijven genieten.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen