Lezing Karel Musch: De Verborgen Spiritualiteit van de Vrijmetselarij

Foto: www.vrijzinnigenvelp.nl

VELP – Maandelijks organiseert De Sprang lezingen over Spiritualiteit in al haar facetten. De lezingen vinden plaats in de Vrijzinnige Kerk in Velp. Op zondag 17 februari gaf Karel Musch een lezing over de spiritualiteit van de Vrijmetselarij.

Geïnteresseerd luisterden de aanwezige bezoekers naar spreker Karel Musch, schrijver van het boek ‘De Verborgen Spiritualiteit van de Vrijmetselarij’ en zelf ook Vrijmetselaar. Musch vertelde over de, steeds prominentere, spiritualiteit van de Nederlandse Vrijmetselaars. Geen geringe onderneming, omdat spiritualiteit op zich al een enorm groot onderwerp is en ook omdat de Vrijmetselarij een subject is waar vele boekenkasten over zijn vol geschreven.

Ruime tijd voor vragen

Er was voor de aanwezige ruim tijd voor het stellen van vragen. Deze gingen dieper in op, bijvoorbeeld, de plaats van de mensen en de natuur in de hedendaagse Vrijmetselarij. Uiteraard was er ook interesse in de meer mysterieuze kant van het ‘geheimzinnige’ broederschap.

Er werd ook gevraagd of er in een ver verleden connecties te maken zijn met bijvoorbeeld de Tempeliers. Of dit waar is bleek, zelfs voor Vrijmetselaars, niet duidelijk, en ook niet echt van belang. “Een ieder is vrij om zijn, of haar, eigen keuzes op het pad naar zelfontplooiing te kiezen”.

Elke Loge is een vereniging

Wat echter iets van het mysterie wegnam was de uitspraak van Musch dat elke Loge (de lokale afdeling) een vereniging is en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. En dat er een jaarverslag wordt gemaakt en opgestuurd naar de KvK.

Dat zet een lezing over spiritualiteit toch weer even met beide benen op de grond.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden