Rheden Nieuws eet smakelijk in het weekend

Foto: Smabs Sputzer on foter.com

COLUMN – “Goedemorgen bakker, ik wil graag drie pistoletjes en een croissant”. “Croissantjes moeten nog gebakken worden, we verkopen die vooral op donderdagmiddag, het is nu half elf zaterdagochtend.” antwoordt de bakker.

Dit kan zomaar een gesprek zijn in de Versgaard in Velp. Helaas is alleen de verkoop op donderdag gefantaseerd. Het is toch bekend dat in het weekend Nederland wat luxer ontbijt dan door de week, zorg dan dat er croissant en allerlei verse broodjes klaar staan. De dames van de bakker zijn overigens uitermate vriendelijk, dat maakt weer wat goed.

Daarom voor noodgevallen als deze: zorg voor een plakje roomboter bladerdeeg in de diepvries of beter een verse rol in de koelkast (te koop in de supermarkt en de betere bakker). Snijd er driehoekjes van een rol ze op tot een croissantje. Strijk er een geklopt ei over voor de glans (koffiemelk werkt ook) en bak ze in de oven af. Voor het oprollen een beetje chocoladepasta op het plakje en je hebt chocoladecroissant.

Echt croissants maken, dus zelf het deeg maken, kost drie dagen. Zie hier het recept. Als alternatief is er ook kant-en-klaar deeg in blik.

Dan een stukje verderop bij de kaasboer, daar staan ze helemaal klaar voor het weekend. Alle kazen en noten zorgvuldig en uitnodigend uitgestald. Voor iedereen is tijd om advies te geven en het is ook mogelijk om te zeggen: “we zijn vanavond met zijn tweeën en willen dan een kaasplankje na het eten, heb je een mooie combinatie?”. “ja, hoor: Pont L’Eveque, Zwitserse Berggeitenkaas, Camembert Cru en Blue Ocean”. Van zacht tot pittig, van zacht tot hard en rood- en blauwschimmel: variatie in alle richtingen.

Rheden eet smakelijk!

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden